Marine grunnkart som verktøy for å definere optimal plassering av oppdrettsanlegg
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3002454Utgivelsesdato
2022Metadata
Vis full innførselSamlinger
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
SammendragOppdrettsnæringen i Norge har hatt en stor vekst siste årene. I de siste 10 årene har oppdrettsanleggene doblet produksjonen fra 600 000 tonn til i overkant av 1,2 millioner tonn. Den voldsomme veksten har gjort at næringen har fått mye kritikk i media for negativ miljøpåvirkning. I takt med den økende produksjonen og negative omtalen i media, har det kommet flere krav til overvåkning og miljøundersøkelser rundt oppdrettsanlegg. Dagens miljøundersøkelser ved oppdrettslokaliteten gjennomføres i dag i henhold til Norsk Standard 9410:2016. Til tross for dette er ikke forholdene optimale, og sett i sammenheng med den store veksten av oppdrett, vil det være rom for utvikling.
Denne oppgaven tar for seg bruk av marine grunnkart som verktøy for optimal havbruksplanlegging. I oppgaven ble det benyttet metoder som anonyme kvantitative intervju og spørreundersøkelser. Disse ble tatt i bruk for å kartlegge fagfolks meninger og tanker rundt de mulige forbedringsmulighetene ved dagens drift av akvakultur sett i lys av fremtidig planlegging og mulige endringer. Det mest sentrale funnet fra intervju og spørreundersøkelse viste at majoriteten mener det er forbedringspotensiale ved dagens miljøundersøkelser, og de stiller seg positivt til inkluderingen av marine grunnkart som verktøy.
Egen undersøkelse av tilfeldige utvalgte lokasjoner i Boknafjorden viste trender til forhold og betingelser som gav bedre lokasjon tilstander, og motsatt. Kartlag/temalag som blir benyttet i disse undersøkelsene er MOM B- og C- undersøkelser, helning, dybdekart, overflate- og bunnstrøm, bunnsedimenter kornstørrelse og bunnsedimenter dannelse.
Resultatet indikerer at bruk av marine grunnkart som verktøy for optimal havbruksplanlegging vil bedre forholdene i og under akvakulturanleggene. Å inkludere Marine Grunnkart som en del av dagens standard for optimal havbruksplanlegging og drift kan være til fordel for oppdrettsnæringen og miljøet rundt.