Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorJensen, Ida-Johanne
dc.contributor.advisorBar, Eirin
dc.contributor.authorFagerli, Toril
dc.date.accessioned2022-02-01T18:28:33Z
dc.date.available2022-02-01T18:28:33Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:80888547:36087495
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2976479
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractÅ skaffe nok mat til en voksende befolkning, uten at det går på bekostning av miljøet, er en av de største utfordringene man står overfor de kommende årene. Ytterligere press på landareal ser ut til å bli for stort til å få dekket det økte matbehovet og det er derfor foreslått å henvende seg mer til marine ressurser. Imidlertid er en stor andel av de kommersielle marine fiskebestandene allerede fullt utnyttet, eller i mange tilfeller også overfisket. For å kunne øke produksjonen fra havet har det blitt en økende interesse for å se på mulighetene for utnyttelse av arter på lavere trofisk nivå. Før en kan ta i bruk disse artene kommersielt er det nødvendig å karakterisere dem, samt å evaluere miljøkostnaden ved høsting. I denne oppgaven ble det sett nærmere mesopelagisk blanding og rød sjøpølse (Parastichopus tremulus). Hovedmålet har vært å dokumentere artenes næringsinnhold, og vurdere potensialet som næringsmiddel direkte og indirekte, samt å evaluere klimafotavtrykk og miljøkostnader knyttet til en eventuell utnyttelse av artene. Råstoffene ble analysert for vanninnhold, lipidinnhold, fettsyresammensetning, proteininnhold og aminosyresammensetning. Det ble videre sett på miljømessige kostnader ved høsting av de aktuelle artene gjennom litteraturstudier i kombinasjon med materialstrømsanalyse (MFA) og beregninger av klimafotavtrykket. Resultatene fra de biokjemiske analysene indikerte at mesopelagisk fisk kan ha potensiale til å brukes både indirekte som fôr inn mot lakseoppdrett og til humant konsum. Den er næringstett, med en høy andel protein og fett med overvekt av PUFA inkludert EPA og DHA - i tillegg til å inneholde en balansert aminosyresammensetning. Parastichopus tremulus på sin side, viste seg å ikke være like næringstett grunnet et høyt vanninnhold og lavt lipidinnhold, men innehar en del mineraler og proteiner med en gunstig aminosyresammensetning, samt en fordelaktig fettsyreprofil. Materialstrømsanalysen belyste et stort tap av protein og DHA/EPA gjennom systemet – fortrinnsvis gjennom oppdrettsleddet. Det er nærliggende å tro at man får en bedre ressursutnyttelse ved direkte konsum, men her spiller naturlig nok konsumentpreferanser en naturlig rolle. Kalkulering av klimaavtrykk viste at det var liten forskjell mellom de ulike forblandingene, men sjøpølsefiske til humant konsum utmerket seg med et noe høyere klimaavtrykk – hovedsakelig grunnet fangstleddet. Det er viktig å understreke at det er gjort en del forenklinger og antakelser i de ulike beregningene.
dc.description.abstractProviding enough food for a growing population, without compromising the environment, is one of the biggest challenges facing us in the coming years. Further pressure on land seems to be too great to cover the increased food demand and it is therefore proposed to turn more to marine resources. However, a large proportion of the commercial marine fish stocks are already fully exploited, or in many cases also overfished. In order to be able to obtain production from the sea, there has been a growing interest in looking at the possibility of exploiting species at lower trophic levels. Before these species can be used commercially, it is necessary to characterize them, as well as to evaluate the environmental cost of harvesting. The aim of this study has been to investigate new marine resources at lower trophic levels, including mesopelagic species and red sea cucumber (Parastichopus tremulus), in terms of documenting the species proximate composition, as well as to map environmental costs associated with harvesting. More specifically, this involved analyzes of water content, lipid content, fatty acid composition, protein content and amino acid composition. In addition to the characterization of the raw materials, the environmental cost of harvesting of the relevant species was investigated through literature studies in combination with calculations of environmental footprint using material flow analysis (MFA). The results from the biochemical analyzes indicated that mesopelagic fish may have the potential to be used both indirectly as feed for salmon farming as well as for human consumption. It is nutrient-dense, with a high proportion of protein and fat with a predominance of PUFA including EPA and DHA - in addition to containing a balanced amino acid composition. Parastichopus tremulus, on the other hand, proved not to be as nutrient-dense due to its high water content and low lipid content, but contains a number of minerals and proteins with a favorable amino acid composition, as well as a favorable fatty acid profile. The material flow analysis revealed a large loss of protein and DHA / EPA through the system - especially in the aquaculture process. It is reasonable to believe that one can achieve better resource utilization through direct consumption, but consumer preferences will play a natural role. Calculation of climate footprint showed only minor differences between the different feed-compositions, but sea cucumber fishing for human consumption excelled with a somewhat higher climate footprint - mainly due to the catching phase. It is important to emphasize that a number of simplifications and assumptions have been made in the various calculations.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleUtnyttelse av nye marine ressurser fra lavtrofiske nivå; mesopelagisk fisk og rød sjøpølse (Parastichopus tremulus) Biokjemisk sammensetning og miljøkostnader ved høsting av mesopelagisk fisk og rød sjøpølse (Parastichopus tremulus)
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel