Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSyversen, Unni
dc.contributor.advisorGustafsson, Miriam
dc.contributor.authorBorgen, Marianne
dc.date.accessioned2021-11-03T18:19:39Z
dc.date.available2021-11-03T18:19:39Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:71607394:14207018
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2827699
dc.description.abstractIntroduksjon Vitamin D-mangel og -insuffisiens påvirker milliarder av mennesker over hele verden. Vitamin D er essensielt for god skjeletthelse, hvor stimulering av intestinal kalsiumabsorpsjon og regulering av kalsiumhomeostasen er hovedfunksjonene. Flere ekstraskeletale effekter er også antatt å være påvirket av vitaminet, blant annet er det foreslått å være en assosiasjon mellom vitamin D status og diabetes. Problemstilling Vårt mål var å evaluere vitamin D-statusen for kvinner i Temal, et landlig område i Nepal. I tillegg ønsket vi å studere prevalensen av vitamin D-mangel og -insuffisiens hos kvinner med og uten diabetes, og undersøke om vi fant noen assosiasjon mellom diabetes og vitamin D status. Metoder Denne studien er del av en tverrsnittstudie utført ved et distrikshelsesenter i bygdekommunen Temal, tilhørende Dhulikhel Hospital, Kathmandu University. Deltakerne var rekruttert fra en tidligere studie utført i 2012-13. Inklusjonskriteriene for studien var gifte og ikke-gravide kvinner > 15 år. Totalt ble 813 kvinner, 21-80 år, inkludert. Midjemål, vekt og høyde ble målt, og BMI regnet ut. Et omfattende spørreskjema ble utfylt og fastende blodprøver ble tatt. Vitamin D-status ble klassifisert som 25(OH)D < 50 nmol/l, insuffisiens < 75 nmol/l, og diabetes og prediabetes ble definert som HbA1c > 48 mmol/mol (6.5%) og 39-47 mmol/mol (5.7-6.4%), respektivt. SPSS Statistics versjon 27 ble brukt til å analysere dataene. Resultater Alt i alt ble 769 kvinner inkludert, gjennomsnittsalderen blant kvinnene var 48,5 (+ 11,8) år. De var generelt lavt utdannet og de fleste jobbet innenfor landbruk. Gjennomsnitts-BMI og -midjemål var 24,7 (+ 4,4) kg/m2 og 78,5 (+ 10,1) cm, respektivt. Gjennomsnitts-25(OH)D-nivået var 51,7 (+ 16,1) nmol/l. Alt i alt blant kvinnene hadde 48,8% vitamin D-mangel og 44,0% Vitamin D-insuffisiens. Gjennomsnittsnivået for HbA1c var 37,4 (+ 8,4) mmol/mol. Prevalensen av diabetes var 4,4%, mens 33,7% ble klassifisert som prediabetikere. Det ble funnet en høyere prevalens av vitamin D-mangel hos de med diabetes (63,6%) sammenlignet med de uten diabetes (45,3%). Gjennomsnittsnivåene av 25(OH)D mellom disse gruppene var i grenseland av signifikant (p=0.055). I tillegg ble det funnet et signifikant høyere vitamin D-nivå hos de med prediabetes (52.9 nmol/l) sammenlignet med de med diabetes (50.4 nmol/l), p=0.05. Kvinner med vitamin D-mangel viste et signifikant høyere gjennomsnittsnivå av HbA1c sammenlignet med de med vitamin D-insuffisiens (38.3 og 36.4 mmol/mol, respektivt, p=0.004). Ingen signifikant korrelasjon ble funnet mellom HbA1c- og 25(OH)D-nivåer etter justering for alder. Konklusjon Vi observerte en høy prevalens av vitamin D-mangel og lav prevalens av diabetes blant kvinner i bygde-Nepal. Vitamin D-mangel var mer vanlig hos kvinner med diabetes sammenlignet med de uten. Kvinner med vitamin D-mangel viste også signifikant høyere HbA1c-nivåer i forhold til de med insuffisiens. Våre funn støtter tidligere studier om en mulig assosiasjon mellom vitamin D-mangel og type 2 diabetes.
dc.description.abstractBackground Vitamin D deficiency and insufficiency affect billions of people across the world. Vitamin D is essential for good bone health, as its main action is stimulation of intestinal calcium absorption and regulation of calcium homeostasis. The vitamin is also postulated to have several extra-skeletal effects, among others a role in the pathogenesis of diabetes. Objective We aimed to assess vitamin D status among women in Temal, a rural area in Nepal. Moreover, we wanted to study the prevalence of vitamin D deficiency and insufficiency in women with and without diabetes, as well as examine the association of diabetes and vitamin D status. Methods This study is a part of cross-sectional study conducted in the outreach centers in the rural municipality Temal, of Dhulikhel Hospital, Kathmandu University. The participants were recruited from a previous study conducted 2012-13. The inclusion criteria were non-pregnant women >15 years who were married. A total of 813 women, 21-80 years, were enrolled. Waist circumference, weight and height were measured, and BMI calculated. A comprehensive questionnaire was filled in, and fasting blood samples were collected. Vitamin D deficiency was classified as 25(OH)D < 50nmol/L, insufficiency < 75 nmol/L, and diabetes and prediabetes defined as HbA1c > 48 mmol/mol (6.5 %) and 39-47 mmol/mol (5.7-6.4 %), respectively. SPSS Statistics version 27 was used to analyze the data. Results Finally, 769 women were included, mean age among the women was 48.5 (+11.8) years. They were poorly educated and most of them were working within agriculture. Mean BMI and WC were 24.7 (+ 4.4) kg/m2 and 78.5 (+ 10.1) cm, respectively. Mean 25(OH)D level was 51.7 (+ 16.1) nmol/l. Altogether, 48.8% and 44.0% of the women, exhibited vitamin D deficiency and insufficiency, respectively. Mean HbA1c level was 37.4 (+ 8.4) mmol/mol. The prevalence of diabetes, preferentially type 2, and prediabetes was 4.4%, and 33.7%, respectively. A higher rate of vitamin D deficiency was found in women with diabetes compared to those without diabetes (63.6 versus 45.3%). Mean 25(OH)D levels was borderline statistically significant between women with or without diabetes (p=0.055), whereas a significantly higher level was seen in those without diabetes compared to those with prediabetes (52.9 and 50.4 nmol/l, respectively, p=0.05). Vitamin D deficient women displayed a significantly higher mean HbA1c compared to those with vitamin D insufficiency (38.3 and 36.4 mmol/mol, respectively, p=0.004). No significant correlation was found between HbA1c and 25(OH)D levels when adjusting for age (p=0.344). Conclusion We observed a high prevalence of vitamin D deficiency and a low prevalence of diabetes among women in rural Nepal. Vitamin D deficiency was more common in women with diabetes, compared to those without. Women with vitamin D deficiency also exhibited significantly higher HbA1c level than those with insufficiency. Our data support previous studies of a possible association between vitamin D deficiency and type 2 diabetes.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titlePrevalence of vitamin D deficiency among women in a rural district of Nepal and association with diabetes: A population-based study
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel