Parabens and triclocarban in baby foodstuffs
Abstract
For forbrukersikkerhet og kvalitetssikring av forbrukerartikler, er tilsetning av bakteriebekjempende kjemikalier strengt regulert, både med hensyn på merking og mengde. Alkylestere av parahydroksibenzosyre, kalt parabener, og triclocarban er kjemikalier som har bakteriebekjempende egenskaper. Grunnet potensielle negative helseeffekter ved eksponering av disse kjemikaliene, er deteksjon og kvantifisering viktig. Målet for denne studien var å kartlegge kostholdseksponering av triclocarban og parabener, samt parabenderivater, i matvarer som er ment for barn. Matvarene (n=49) ble kjøpt på en lokal matvarebutikk i Norge, og inkluderte korn-, meieri-, snacks-, frukt- og grønnsaksprodukter.
Analyttene ble ekstrahert ved hjelp av en fast-fase-støttet væske-væske-ekstraksjon, og analysert med UHPLC-MS/MS. Grunnet variable deteksjoner av analyttene i kvalitetskontrollprøvene, ble konsentrasjonene semikvantifisert. Parabener ble detektert i 35 av 49 prøver, og de høyest estimerte konsentrasjonene ble funnet for parabener med kortest sidekjeder (metyl- og etylparaben). I motsetning til funnene i andre studier, fant denne studien høyest forekomst av det langkjedede parabenet benzylparaben. Funnet er urovekkende med hensyn på dets mulige hormonforstyrrende egenskaper. Samtlige prøver, utenom én, inneholdt parabenderivater. Triclocarban ble funnet i én prøve i en lav konsentrasjon. En PCA-analyse ble gjennomført for å detektere variasjonen og potensielle korrelasjoner i datasettet. Positiv korrelasjon ble funnet for parabenderivatene Vanillic og 4-HB, samt Vanillic og summen av parabener og derivater. Videre forsterker denne studien behovet for å detektere, forstå og undersøke opprinnelsen til parabener i mat. Antimicrobial chemicals are added to consumer products to prevent microbial growth. For consumer safety and quality assurance, addition of antimicrobial chemicals are regulated, in terms of labelling and quantites permitted. Alkyl esters of para-hydrobenzoic acid, namely parabens, and triclocarban are chemicals that posess antimicrobial properties. Due to their potential negative health effects, detection of these chemicals is important. The main goal of this study was to estimate and quantify the occurrence of these chemical, as well as paraben derivates, in foodstuffs intended for children. The foodstuffs (n=49) were purchased on a local supermarket in Norway, and included grain products, dairy products, snack products, vegetable products and fruit products.
The target analytes were extracted by a solid supported liquid liquid extraction, and analysed by UHPLC-MS/MS. Due to variable detection values of the target analytes in the samples used for quality assurance, the concentrations were semiquantified. Parabens were detected in 35 of 49 samples. The highest estimated concentrations was obtained by the parabens with short chain lenghts (Methyl- and Ethyl paraben). Contrary to previous studies, this study obtained the highest detection rate of the long chained paraben, benzyl paraben (BezP). The finding is worrying due to BezPs possible endocrine disruptive properties. All samples except one sample contained paraben derivates, and their estimated concentrations were much higher than for the parabens. TCC was found in one sample in low concentration. A PCA-analysis was perfomed to detect the possible variation and correlation in the obtained dataset. Positive correlation was obtained by the paraben derivates Vanillic and 4-HB, and for Vanillic and the sum of parabens and derivates. This study reinfoces a need to detect, understand and investigate the origin of parabens in foodstuffs.