"Rational Madman?"
Abstract
Selv om Nord Korea har blitt mer og mer diplomatisk og økonomisk isolert, så har de holdt fast på å utvikle og bygge atomvåpen. Nord Korea krisen 2017-2018 er bare den siste av en lang rekke kriser på den Koreanske Halvøy. Formålet med denne studien er å finne ut om USA brukte madman teori under 2017-2018 Nord Korea krisen og dermed øke forståelsen av kriser som vil redusere sjansen for at atomvåpen blir brukt.
Om en trussel blir trodd eller ikke er en av de viktigste tingene med en trussel. Madman teori er en bløff som prøver å øke din forhandlingsposisjon ved å oppføre deg irrasjonelt og det er få ting som er mer irrasjonelt enn å true med atomvåpen. Bruk av atomvåpen er en trussel ikke bare til de involverte parter i en konflikt, men hele menneskeheten i sin helhet og bruksområdet som trussel begrenses deretter. Prinsippet om rasjonale aktører forhandlingsteori sier at partene må være rasjonelle og hvis det å true med atomvåpen er irrasjonelt da vil jo ingen tro på trusselen. Derfor må det være noe annet enn en bløff som kan gjøre at madman teori kan fungere, jeg konkluderer med at madman teori egentlig er en trussel med tilfeldig element.
Ved å analysere valgene og preferansene USA og Nord Korea stod ovenfor i denne krisen skaper jeg et spill basert på spillteori og sammenligner det med hva som skjedde basert på et datasett jeg har laget på grunnlag av nyhetsartikler. Dette gir meg innsyn til å forstå de valgene som ble tatt og utfallene krisen kunne ha hatt.
Funnene i denne studien peker på at USA brukte madman teori under 2017-2018 Nord Korea krisen.. Mitt spill og analyse viser at min det var den eneste rasjonelle måten for USA for å få Nord Korea til å gi opp atomvåpen programmet sitt.