Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorRustad, Turid
dc.contributor.authorOdden, Mina Oline Odden
dc.date.accessioned2021-09-25T16:10:23Z
dc.date.available2021-09-25T16:10:23Z
dc.date.issued2020
dc.identifierno.ntnu:inspera:56743445:26300417
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2782582
dc.description.abstractInntak av essensielle langkjedede omega-3 flerumettede fettsyrer, som eikosapentaensyre (EPA) og dokosaheksaensyre (DHA), gjennom kosten er viktig for å opprettholde god helse. Forskning viser at inntak av disse fettsyrene har helsefremmende effekt og EFSA anbefaler et inntak på 250-500 mg/dag (EFSA, 2012). I dag er de viktigste kildene for inntak av EPA og DHA gjennom fisk og kosttilskudd med innhold av fiskeolje. Dessverre, er produkter som inneholder store mengder flerumettede fettsyrer svært utsatt for lipid oksidasjon, som fører til tap av næringsverdi ved at fettsyrene brytes ned. For å begrense lipidoksidasjon av disse fettsyrene må faktorer som temperatur, lys, oksygen, fettsyresammensetning og tilstedeværelse av pro- og antioksidanter evalueres og kontrolleres. For å lykkes med dette er det nødvendig med mer kunnskap om reaksjonene som finner sted ved lipidoksidasjon og hvordan antioksidanter kan benyttes til å forebygge mot disse. Hensikten med denne avhandlingen har derfor vært å studere lipidoksidasjon og effekten av ulike antioksidanter når de tilsettes i ulike fiskeoljer. En akselerert oksidasjonstest, Schaal oven test, ble benyttet for å studere den oksidative stabiliteten til raffinert torskeleverolje ved lagring i ulike temperaturer. De ulike lagringstemperaturene benyttet i disse forsøkene var 10, 22.5, 30, 40 og 50 grader. I tillegg ble paralleller, som regelmessig ble tatt ut av eksperimentet under lagringsforsøket, analysert ved bruk av metodene jodometrisk titrering (PV) og TBARS-analyse. Dette ble gjort for å studere utviklingen av henholdsvis primære og sekundære oksidasjonsprodukter. Vektøkning som ble observert for prøvene under Schaal oven test viste at vektøkningsraten, som reflekterer lipidoksidasjonsraten, økte med lagringstemperaturen. Resultatene fra PV og TBARS viste også at akkumulering av oksidasjonsprodukter skjedde raskere i prøver lagret ved høyere temperaturer og minket med lagringstemperaturen. I antioksidantforsøkene ble evnen til å bedre fiskeoljers oksidative stabilitet studert for seks ulike antioksidanter i fem ulike fiskeoljer. Antioksidantene som ble benyttet i forsøkene var rosmarinekstrakt, BHA, α-tokoferoler, en blanding av ulike tokoferoler, A/L/T blanding og askorbylpalmitat. Fiskeoljene var en raffinert torskelever olje (TRAN) og fire ansjosoljer (12/18-S, 12/18-B, TG60, TG90). De fire ansjosoljene varierte i antall behandlings steg de var eksponert for. For hver fiskeolje ble det forberedt prøver med tilsetning av ulike antioksidanter og en kontroll uten tilsatt antioksidant. Schaal oven test ble utført ved lagring i 50 grader og resultatene for hver prøve ble sammenlignet for å rangere i hvilken grad de ulike antioksidantene hadde hatt effekt i forhold til hverandre. Rosemarinekstrakt var observert å fungere best i noen fiskeoljer, mens i andre ga ekstraktet dårlig effekt. Effekten av α-tokoferolene varierte også mellom de ulike fiskeoljene, men ble alltid funnet å ha lavere effekt sammenlignet med blandingen av ulike tokoferoler. Blandingen med ulike tokoferoler ble observert å generelt gi god effekt sammenlignet med de andre antioksidantene og ble funnet å være den mest effektive antioksidanten i ansjosolje med høyt innhold av flerumettede fettsyrer (TG60, TG90). Askorbylpalmitat løste seg kun i torskeleveroljen (TRAN) og ble her observert med dårlig effekt. A/L/T blandingen som inneholder askorbylpamitat, lecitin og α-tokoferol ble observert å ha god effekt i tidlige faser av lipidoksidasjonen når tilsatt i torskeleveroljen. I ansjosoljene var effekten redusert og i fiskeoljekonsentratene (TG60, TG90) ville ikke blandingen løse seg. BHA ble observert med en generell middels god effekt sammenlignet med de andre antioksidantene i alle fiskeoljene, men dette resultatet kan komme av at BHA under eksperimentet ble tilsatt til fiskeoljene i en lavere konsentrasjon (BHA = 150 ppm, andre = 1000 ppm). En OSI-test ble også utført for antioksidant prøvene av fiskeoljene TRAN og TG60. OSI testen ble som Schaal oven testen også utført ved 50 grader. OSI-testen ble gjennomført for å evaluere for eventuelle avvik mellom resultatene observert fra Schaal oven test og OSI, men ingen åpenbare forskjeller i antioksidant effekt ble observert. Observasjonene gjort i denne avhandlingen understreker viktigheten av å alltid teste effekten av antioksidanter i det spesifikke produktet hvor de skal tilsettes og er tiltenkt å øke den oksidative stabiliteten. Dette er viktig, for som observert i denne avhandlingen, vil ikke effekten observert i et produkt nødvendigvis være den samme i lignende produkter.
dc.description.abstractA dietary intake of essential long chain omega-3 polyunsaturated fatty acids (LC omega 3PUFA), such as eicosapentaenoic acid (EPA) and docosahexaenoic acid (DHA), are important in human nutrition to maintain good health. Research have shown that elevated intake of LC omega-3 PUFAs can give health promoting effects, and the dietary recommendations given by EFSA is 250-500 mg/day (EFSA, 2012). Today the main sources of EPA and DHA for human consumption is through marine products such as fish and fish oil supplements. Unfortunately, are the products rich in PUFAs highly prone for lipid oxidation which leads to decomposition of the PUFAs and loss in nutritional value. To limit the lipid oxidation of PUFAs, factors such as temperature, light, oxygen, fatty acid composition and the presence of pro- and antioxidants must be evaluated and controlled. To be able to do this more knowledge about the oxidation reactions and the use of antioxidants for prevention is needed. Considering this, the aim of this thesis has been to study the lipid oxidation reactions and the stabilising effects of different antioxidants in different types of fish oils. The accelerated oxidation test, Schaal oven test, was used to study the oxidative stability of refined cod liver oil at different storage temperatures. The different storage temperatures utilized in this study was 10, 22.5, 30, 40 and 50 degrees. In addition, samples periodically collected during the storage period was analysed by iodometric titration (PV) and TBARS assay to study the development of primary and secondary oxidation products, respectively. The weight increase measurements observed from the Schaal oven test showed that the weight increase rate, reflecting the lipid oxidation rate, in the samples increased along with the storage temperature. The PV and TBARS results also showed that the accumulation of oxidation products was faster at higher storage temperatures and decreased at lower temperatures. In the antioxidant experiments the ability to provide oxidative stability was studied for six antioxidants in five different fish oils. The antioxidants utilized were rosemary extract, BHA, α-tocopherols, mixed tocopherols, A/L/T mixture and ascorbyl palmitate. The fish oils were a refined cod liver oil (TRAN), and four anchovy oils (12/18-S, 12/18-B, TG60, TG90) varying in the number of refining steps received. For each fish oil, samples containing different antioxidant additives, including a control without addition of antioxidant, were prepared. The Schaal oven test was performed at 50 degrees and the results for each sample was compared and an antioxidant potency order was established. Rosemary extract was found to perform best in some of the fish oils, while in others the effect was found to be poor. The efficiency of the α-tocopherol additive also varied between the fish oils, but it was always found to provide a lower oxidative stability compared to the mixed tocopherol additive. The mixed tocopherol additive was in general observed to provide good oxidative stability compared to the other antioxidant additives and was, in the anchovy oils with high PUFA content (TG60, TG90), found to be the most efficient additive. The ascorbyl palmitate additive only dissolved in the cod liver oil where it provided poor, almost negligible, effect. The A/L/T mixture containing ascorbyl palmitate, lecithin and α-tocopherols was found to perform well in the initial stages of the lipid oxidation when added in the cod liver oil. However, in the anchovy oils the efficiency was reduced and it did not dissolve in the anchovy fish oil concentrates (TG60, TG90). The BHA additive showed an intermediate response compared to the other additives in all fish oil samples, but this observation may be a result of the BHA being added in a lower concentration compared to the other six additives (BHA = 150 ppm, others = 1000 ppm). An OSI test was also performed for the antioxidant samples of the cod liver oil (TRAN) and the TG60 fish oil samples, at 50 degrees. This was performed to evaluate deviations between the results obtained from the OSI and the results obtained from the Schaal oven test. However, no obvious deviations regarding the antioxidant potency order was observed between the two tests. The observations done in this thesis, underlines the importance of always testing the antioxidant efficiency in the specific product which the antioxidant additive is attended to be added for oxidative stability reasons. This is important because, as observed in this thesis, the efficiency of an antioxidant additive in a product, does not necessarily apply for all similar products.
dc.language
dc.publisherNTNU
dc.titleThe stabilizing effects of antioxidants in fish oils
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel