Hvordan kan sykepleier forebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med demenslidelse?
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/2782393Utgivelsesdato
2021Metadata
Vis full innførselSamlinger
Beskrivelse
Full text not available
Sammendrag
Bakgrunn: For hjemmeboende demenslidende eldre over 65 år kan ernæring ofte være et problem, og de er i en risikogruppe for å utvikle underernæring grunnet sin kognitive svikt. Demenssykdom er progredierende og det kan forverre ernæringsstatusen til denne gruppen ettersom sykdommen utvikler seg. Utfordringer knyttet til atferdsforstyrrelser, svekket hukommelse og tap av funksjonsnivå er problemstillinger som denne pasientgruppen står ovenfor i forbindelse med ernæring. Hensikt: Hensikten med oppgaven er å belyse hva forskning og annen litteratur presenterer av muligheter for at sykepleiere kan forebygge underernæring hos eldre hjemmeboende med demens.
Metode: En litteraturstudie som inneholder sju forskningsartikler. Artiklene ble funnet ved hjelp av søkeord som: dementia, Alzheimers disease, preventive care, malnutrition.
Resultat: Analyseringen av artiklene viste fire forskjellige temaer for hvordan sykepleier kan forebygge underernæring hos demente hjemmeboende: “nasjonale program”, “kartlegging og dokumentasjon”, “ernæringstilskudd og ernæringsedukasjon” og “spesifikke tiltak i hjemmet”.
Konklusjon: Våre funn tilsier at sykepleier kan forebygge underernæring gjennom korrekt kartlegging og dokumentasjon, for eksempel via innsetting av nasjonale programmer. Bistand med ernæringstilskudd viser seg å gi god effekt både for dem i risikosonen for å utvikle underernæring og de som allerede er underernærte. Kombinasjonen av disse tiltakene i sammenheng med individuell tilrettelegging, kjennskap til pasienten og muligheten for å etablere en hjemmekoselig atmosfære har alle vist å gi god forebyggende effekt på underernæring. Background: For an elderly demented population living at home, malnourishment and the risk thereof is a common problem. This in part due to dementia being a progressive disease and therefore capable of causing further malnourishment as the disease worsens. Challenges facing disturbed behaviour, loss of memory and function are prevalent in this group when facing malnutrition
Purpose: The purpose of the study is to use scientific research and litterature to uncover ways for nurses to prevent malnourishment in a elderly, demented population living at home. Method: A litterary study done using search words such as: dementia, alzheimers disease, preventive care, malnutrition. Resulting in seven scientific articles for further use.
Results: Analyzing the articles resulted in four themes regarding prevention of malnourishment: “national programs”, “screening and documentation”, “nutritional supplements and education” and “specific home methods”.
Conclusion: Our findings indicate that nurses can prevent malnourishment through correct screening and documentation for example through national programs. Help administering nutritional supplements has proven to have a good effect on patients who are at risk of malnourishment as well as those who are already malnourished. A combination of these measures with personal knowledge about the patient makes it possible to treat patients in a homely setting which has been proven to be effective in preventing malnutrition.