Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHamnes, Bente.
dc.contributor.authorSkarset, Ragnhild.
dc.contributor.authorSolberg, Julie.
dc.date.accessioned2021-09-24T19:52:21Z
dc.date.available2021-09-24T19:52:21Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:77258684:81467849
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2782385
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractBakgrunn: Mange eldre, hjemmeboende mennesker med demens er underernærte eller i risiko for å utvikle underernæring. Det er estimert flere hjemmeboende eldre med demens i fremtiden. Som sykepleier kan det oppstå utfordringer i arbeidet med ernæring til hjemmeboende eldre med demens. Hensikt: Hensikten med oppgaven er å belyse hvordan sykepleieren kan bidra til å sikre tilstrekkelig ernæring hos eldre mennesker som bor hjemme med en demensdiagnose. Metode: Oppgaven er en systematisk litteraturstudie, hvorav syv forskningsartikler er inkludert for å belyse problemstillingen. Funn: 40% er i fare for underernæring. Sammenheng mellom ernæringsstatus og pasientens kognitive funksjon. Som sykepleier er tålmodighet en egenskap man bør ha når man jobber med pasienter med demens. Tiltak som er tilpasset hvert enkelt individ kan føre til bedre ernæringsstatus. Risiko for underernæring bør identifiseres tidlig. Teknologi kan skape nye muligheter i ernæringsarbeidet. Kunnskap, tidspress og kostnader er faktorer som påvirker ernæringsarbeidet i stor grad. Konklusjon: Det bør man legges vekt på et systematisk ernæringsarbeid med god kartlegging, tiltak og oppfølging. Tidlig identifikasjon av underernæringsrisiko og videre oppfølging vil være ernæringsforebyggende. Analyse av underliggende årsaker for underernæringsrisiko kan føre til mer individuelt tilpasset- og effektive tiltak. Skreddersydde ernæringsstrategier basert på pasientens behov, vil være gunstig. Sykepleieren bør oppmuntre pasienten til aktiv deltakelse i egne matforberedelser, i tillegg at de får oppleve sosiale måltidsstunder. Ny form for teknologi vil også kunne bistå sykepleier i ernæringsforebyggingen. Sykepleier bør få mer tid, ressurser, kunnskap og kompetanse, i tillegg til gode rutiner og prosedyrer, for å kunne utføre godt ernæringsarbeid.
dc.description.abstractBakcground: Many elderly people living at home with dementia are malnourished or at risk of developing malnutrition. It is estimated an increased number of elderly people living with dementia at home in the future. As a nurse, challenges can arise in the work with nutrition for elderly people living at home with dementia. Aims: The purpose of this assignment is to clarify how nurses can ensure adequate nutrition among the elderly population with dementia living in their homes. Method: This assignment is a systematic literature study. Seven research articles are included to address the issue. Results: About 40% are at risk of malnutrition. There is a connection between nutritional status and the patient´s cognitive function. As nurses, patience is an important quality to have when working with dementia patients. Interventions that are adapted to the individuals needs can affect the nutritional status. Risk of malnutrition should be identified as early as possible. Technology can create new possibilities in the nutritional work. Knowledge, time- pressure and costs are factors that affects their work greatly. Conclusion:.The focus should be on a systematic nutritional work with good mapping tools, interventions and follow-up. Early identification of malnutrition risk and further follow up, would be nutritional preventive. Analyze of underlying causes of malnutritional risk, can lead to more individually tailored and effective interventions. Tailored nutritional strategies based on the patient´s needs, would be beneficial. The nurse should encourage the patient to take active participation in their own meal-preparations, and they should also contribute to that the patient can experience social mealtimes. New technology could also assist the nurse in the nutritional preventive work. Nurses should get more time, resources, knowledge, and competence, in addition to good routines and procedures, to be able to perform good nutritional work.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleErnæring til hjemmeboende, eldre med demens
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel