Erfaringsbasert kunnskapsdeling og læring i praksisfellesskap: En kvalitativ undersøkelse i en militær kontekst
Master thesis
View/ Open
Date
2012Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for psykologi [3196]
Abstract
Denne studien undersøker hvilke faktorer som påvirker praksisdeltakeres erfaringsdeling i en organisatorisk kontekst, samt hvordan tilrettelegge for utvikling av praksisfellesskap for å oppnå og optimalisere erfaringslæring. Undersøkelsen baseres på et samarbeid med Luftkrigsskolen. For å belyse forskningstemaet så har en kvalitativ metodetilnærming blitt benyttet, og empirien i undersøkelsen er innhentet fra militært personell tilknyttet Luftforsvarets bidrag i Afghanistan (NAD). Syv semistrukturerte dybdeintervjuer ble gjennomført, og Grounded Theory har blitt anvendt som metode og analyseverktøy.
Organisasjonslæring er analysert ut ifra læringsprosesser i praksisfellesskap. Resultatene i denne undersøkelsen indikerer at ulike faktorer både kan fremme og hemme aktiv deltakelse i erfaringsdelingen mellom praksisdeltakere, noe som igjen synes å være avgjørende for at praksisdeltakerne individuelt og praksisfellesskapet kollektivt lærer av disse erfaringene. Faktorene omhandler hvordan gjennomføringen av erfaringsdelingen foregår, hvilke holdninger praksisdeltakerne bringer med seg inn i slike delingsprosesser, kvalitet på relasjoner og forskjeller i kompetanse.
Resultatene i denne undersøkelsen viser at forholdene må legges til rette for at praksisdeltakere skal delta aktivt og åpent i erfaringsdelingsprosesser. Gode erfaringsbaserte læringssirkler synes å være avhengig av at praksisdeltakerne opplever læringssituasjonen som ønskelig og hensiktsmessig slik at de ser erfaringsdelingens verdi og mening. Dette kan, sammen med kjennskap til og erfaring med kunnskapsdelingsprosesser, gi praksisdeltakerne positive emosjoner og holdninger tilknyttet erfaringsdelingen. Positive emosjoner og holdninger fremstår også som en essensiell faktor for aktiv deltakelse i erfaringsdeling og gode læringssirkler i praksisfellesskapet, fordi de kan bidra til positiv holdningsspredning og læringsmiljø i praksisfellesskapet. Nære relasjoner, tillit, hyppige interaksjoner og tidligere erfaringer med de man skal dele erfaringer med synes også å være viktig for at praksismedlemmer skal delta aktivt. Med utgangspunkt i forskningsfunn som antyder erfaringsdelingsorientert sub-grupperinger innad i praksisfellesskapet, vil det også bli diskutert hvordan det er mulig å integrere og bringe sammen fellesskap i målrettede læringstiltak.