dc.description.abstract | Oppdrettsnæringen har vokst siden oppstarten i 1970 til å være en av Norges viktigste del innenfor både økonomien i form av sysselsetning og som en eksportverdi. 2013 ble det eksportert laks fra hele landet for ca. 39.8 milliarder kr, noe som vil da tilsvare omtrent 960.00 tonn av laks (Norges sjømatråd, 2014). I tradisjon vil mesteparten av slaktet oppdrettslaks bli solgt som både hel og sløyd fersk fisk.
Målet for denne oppgaven er for å se og analysere hvilken av enten de vanlige oppdrettslaksene eller de økologiske oppdrettslaksene som kommer best ut i de analysene vi gjennomfører på de forskjellige typene som fargeanalyse, tørrstoff, aske og peroksodverdi (PV). Hypotesen våres er at de økologiske laksen kan holde like høy kvalitet som vanlig oppdrettslaks, men den inneholder også mer sunne lipider som er omega- 3. Smaken på økologisk og vanlig laks må bli omtrent lik. Den økologiske oppdrettslaksen kan bli generelt litt mer rødere, og teksturen blir så god som i vanlig oppdrettslaks.
Laksen er en fiskeart som kommer fra laksefamilien, og som vanligvis lever mesteparten av livet sitt i havet, men den vandrer oppover i elver med grov grus og steiner for å gyte, og dette er rundt oktober-novembers tid. Det er en del som blir eksportert til andre land, men også en del blir også prosessert i Norge. Den fete fisken er rik på blant annet omega-3-lipider, lettfordøyelige proteiner og E- og D-vitaminer, som da gjør denne fisken en veldig god matressurs til et sunt kosthold. Prosessering og lagring ved fet fisk som laksen kan blant annet føre til av tap eller også ødeleggelse av verdifulle komponenter som befinner seg i fiskekjøttet, som for eksempel ved oksidasjon (harskning) av proteiner eller lipider. | |