Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHelander, Linda
dc.contributor.advisorKristiansen, Kine Husteli
dc.contributor.authorSolli, Une Westum
dc.date.accessioned2020-07-16T16:02:37Z
dc.date.available2020-07-16T16:02:37Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2669385
dc.description.abstractOppgaven ble gitt av TINE SA Råmelkslaboratoriet. Hensikten var å finne ut hvilken påvirkning tid og temperatur har på anaerobe sporer i rå melk. Det skulle undersøkes påvirkning ved 4C, 8C, romtemperatur, 40C og 50C. Forsøkene ble utført på melkeprøver som hadde blitt oppbevart i nevnte temperaturer, og disse ble sådd ut ved bestemte tidspunkter for analysering ved bruk av en forenklet MPN-metode. Melkeprøvene var rå (upasteurisert) tankmelk som den siste tiden hadde fått 0-1 på anaerobt sporeresultat. Det ble benyttet tre paralleller for hver prøve, og tilsammen var det fem positive prøver (tilsatt ulik mengde sporekultur) og fem negative prøver. For å skape anaerobe forhold ble det benyttet glassrør med parafinpropp. I rørene ble det i tillegg til melkeprøven tilsatt buljong som inneholdt RCM (vekstmedium for clostridier) og nøytralrødt som er en redoksindikator. Gassdannelse og fargeomslag til gul ble regnet som positivt resultat. I uke 1 av forsøkene fungerte ikke sporekulturen slik at de positive prøvene inneholdt den mengden sporer som allerede fantes i tankmelken, alle prøver fikk verdier på 0-1 gjennom hele forsøksuken, og dette inkluderte alle temperaturer. Fordi mengden sporer var lav ble det antatt at enkelte melkeprøver ikke hadde fått med noen sporer. I uke 2 og 3 av forsøkene fungerte sporekulturen godt, og alle de positive prøvene fikk 3 på anaerobt sporeresultat. Det var i utgangspunktet ønsket at de positive prøvene hadde varierende mengde sporer, som lettere kunne vist endringer, dette ble ikke oppnådd ved noen av forsøksukene. De negative prøvene i uke 2 varierte underveis i temperaturforsøkene, derfor ble korrelasjonskoeffisienten (r) vurdert på prøver med store endringer, r var <0,975 og viste at det ikke er noen god lineær sammenheng mellom tid ved de ulike temperaturene og anaerobt sporeresultat. Selv om resultatene som ble oppnådd tilsier at det anaerobe sporeresultatet påvist med den forenklede MPN-metoden ikke forandres av oppbevaring i de satte temperaturene, kreves flere forsøk med andre metoder for å få mer presise resultater som kan si noe om den reelle mengden sporer i melken. Resultatene gir en indikasjon på det man kan forvente av anaerobe sporer i rå melk, men det kreves videre arbeid for å sikre at dette stemmer.
dc.description.abstractThis bachelor thesis was written in collaboration with TINE SA Råmelkslaboratoriet. The intention of this study was to examine the influence of time and temperature on anaerobic spores in raw milk. The temperatures tested were 4C, 8C, room temperature, 40C and 50C. Milk samples were stored at the aforementioned temperatures and analysed using a simplified MPN-method at specific times. The sample material was unpasteurized (raw) bulk milk with low anaerobic spore-results (0-1). For every analysis there were five positive samples (containing different volumes of spore-culture) and five negative samples, each of which were analysed using three parallels. Paraffine-containing test tubes were used to create anaerobic conditions. Every test tube was filled with bulk milk and a broth containing both RCM (reinforced clostridial medium) and a redox indicator. Positive results were indicated by gas lifting a paraffine-plug in the test tubes, together with a change in colour to yellow. During week 1 of the study all of the positive controls got low anaerobic scores of 0-1, which indicated that the spore-culture had not worked, and that the spores which had been detected were those in the bulk milk alone. Due to the small number of spores achieved, there was an understanding that some of the milk samples did not contain any anaerobic spores. During week 2 and 3 of the study all of the positive controls got a result of 3, indicating a functioning spore-culture. The aim was to achieve positive controls with varying results to detect changes in anaerobic spores more easily. This was not achieved. The negative samples varied during week 2 of the study, but the correlation coefficient showed that there was no linear correlation between time stored at certain temperatures and anaerobic spore-results. The results achieved during this study showed that anaerobic spore-results detected with a simplified MPN-method do not change with storage in the different temperatures tested. More studies with other, more precise methods, is needed to ensure that the real anaerobic spore number in raw milk do not change with the influence of time and temperature. An indication of what one might expect from anaerobic spores in raw milk is achieved in this study, but further work needs to be done to ensure that these results are in fact representative.
dc.publisherNTNU
dc.titleAnaerobe sporer i rå melk under påvirkning av tid og temperatur
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel