Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorNordang, Kirsten
dc.contributor.authorUrne, Silje
dc.contributor.authorVold, Oda
dc.date.accessioned2020-07-15T16:01:18Z
dc.date.issued2020
dc.identifierno.ntnu:inspera:56389038:58700916
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2669204
dc.description.abstractHensikt: Kolorektal kreft er en av de vanligste kreftformene i Norge, og har en økt forekomst. Disse pasientene er i risikogruppen for underernæring, noe som kan føre til en rekke postoperative komplikasjoner. Vi ønsker derfor å se hva sykepleieren kan gjøre for å bidra til opprettholdelse av ernæringsbalansen hos pasienter som opereres for kolorektal kreft. Metode: Oppgavebesvarelsen baseres på en litteraturstudie hvor vi har trukket ut funn fra både kvalitativ og kvantitativ forskning. Deretter har vi drøftet funnene opp mot annen relevant faglitteratur, samt Virginia Hendersons sykepleieteori. Resultat: Tidlig intervensjon, protokoller med individuell tilnærming, veiledning, kunnskap og holdninger er viktige faktorer for at sykepleieren skal kunne påvirke ernæringsbalansen for kirurgiske pasienter med kolorektal kreft. Spisesituasjon, symptomlindring og psykososial status er andre momenter som påvirker matinntaket. Konklusjon: Viktigheten av ernæring er undervurdert. En hovedårsak til dette er mangelen på kunnskap. Tiltak for ernæring igangsettes per dags dato for sent, både pre- og postoperativt. Protokoller relatert til ernæring er viktig for å opprettholde gode rutiner, samtidig som disse protokollene må individualiseres.
dc.description.abstractIssue: Colorectal cancer is one of the most common cancer diagnosis in Norway, and has an increased incidence. These patients are in the risk group for malnutrition, that can lead to a variety of postoperative complications. Therefore, we wanted to see what the nurse can do to maintain the nutritional balance for patients that are going to surgery because of their colorectal cancer. Method: This issue is based on a literature study with findings from qualitative and quantitative research. We have discussed these findings up to relevant literature and Virginia Henderson’s nursing theory. Findings: Early intervention, protocols with individual approach, guidance, knowledge and attitudes are important factors for nurses to influence the nutritional balance for these patients. Eating situation, symptom relief and psychosocial status are other elements that are affecting the food intake. Conclusion: The importance of nutrition is underrated. One of the main reasons for this is the lack of knowledge. As it is today, actions related to nutrition are initiated too late, both pre- and postoperatively. Nutrition related protocols are important to maintain good routines. At the same time, these protocols need to be individualized.
dc.language
dc.publisherNTNU
dc.titlePå hvilken måte kan sykepleieren bidra til opprettholdelse av ernæringsbalansen hos pasienter som er operert for kolorektal kreft?
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel