Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorUlvestad, Ingunn
dc.contributor.authorNormann, Therese Skattebo
dc.date.accessioned2020-06-04T16:05:50Z
dc.date.available2020-06-04T16:05:50Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2656832
dc.description.abstractDenne litteraturstudiens hensikt er å øke helsepersonellets bevissthet rundt underernæring hos demente pasienter på sykehjem, samt finne tiltak som sykepleiere kan bruke i forebyggingen av dette. Dette er en systematisk litteraturstudie som er en studie basert på en klart formulert problemstilling som videre besvares systematisk ved å identifisere, velge, evaluere og analysere relevant forskning. Problemstillingen er; Hvordan kan sykepleier forebygge underernæring hos demente beboere på sykehjem. Det er i dag omlag 71000 mennesker i Norge som lider av en demenssykdom. Underernæring er et kjent fenomen blant demente, og tidligere forskning identifiserer mangelfull ernæringskunnskap hos sykepleiere som en viktig faktor for underernæring hos denne pasientgruppen. I denne oppgaven belyses et utvalg av tiltak som kan iverksettes av sykepleiere ansatt på sykehjem, og som kan ha positiv innvirkning på ernæring. Screeningverktøyet utarbeidet av Helsedirektoratet, som heter Ernæringsjournalen, og et annet lignende verktøy som heter Mini Nutrition Assessment er også tatt med i oppgaven. Videre tiltak som er nevnt er spesielt viktige for å fremme god matlyst, som er vesentlig da demente ofte kan ha dårlig matlyst blant annet grunnet medisinbruk. Eliminering av støy og uro, tilrettelagt hjelp ut fra pasientens behov, matens utseende og utforming av spiserommet er noen av disse tiltakene. Videre nevnes noen etiske problemstillinger som kan oppstå i møte med denne pasientgruppen. Oppgaven konkluderer med at det bør rettes større fokus mot å styrke ernæringskunnskaper hos sykepleier, og gi opplæring i bruk av screeningverktøy for å kunne kartlegge pasientene på en oversiktlig måte. Dette vil kunne gi en bedre oversikt over hvilke tiltak som bør iverksettes i videre arbeid i forebyggingen av underernæring hos eldre med demens på sykehjem.
dc.description.abstractThe purpose of this literature study is to raise the awareness of health professionals about malnutrition in demented patients in nursing homes, and to find measures that nurses can use to prevent this. This is a systematic literature study that is a study based on a clearly formulated problem that is further systematically answered by identifying, selecting, evaluating and analyzing relevant research. The problem is; How can a nurse prevent malnutrition in demented residents in nursing homes? Today, around 71,000 people in Norway suffer from dementia. Malnutrition is a known phenomenon among dementia, and previous research identifies inadequate nutrition knowledge in nurses as an important factor for malnutrition in this patient group. This thesis highlights a range of measures that can be implemented by nurses employed in nursing homes, and which can have a positive impact on nutrition. The screening tool developed by the Directorate of Health, called the Nutrition Journal, and another similar tool called the Mini Nutrition Assessment are also included in the thesis. Further measures mentioned are particularly important in promoting good appetite, which is essential as dementia can often have poor appetite, partly due to drug use. Eliminating noise and turmoil, providing help based on patient needs, the appearance of the food and the design of the dining room are some of these measures. Furthermore, some ethical issues are mentioned that may arise in meeting this patient group. The thesis concludes that greater focus should be placed on strengthening the nutritional knowledge of the nurse, and providing training in the use of screening tools in order to be able to map the patients in a clear way. This could provide a better overview of what measures should be taken in further work in the prevention of malnutrition in the elderly with dementia in nursing homes.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleSykepleierens rolle i forebyggingen av underernæring hos demente beboere på sykehjem.
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel