Typiske årsaker som hindrer utvikling av eiendom avsatt til bebyggelse i kommuneplanens arealdel
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2632951Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
«Typiske årsaker som hindrer utvikling av eiendom avsatt til bebyggelse i kommuneplanens arealdel»
Oppgaven søker å besvare problemstillingen «Hva er typiske årsaker til at utviklingsprosesser bremser, stopper opp eller ikke blir igangsatt, for eiendom avsatt til bebyggelse i kommuneplanens arealdel (KPA)». Studien er gjennomført som casestudie med elleve kvalitative dybdeintervjuer, litteraturstudie samt studie av offentlige dokumenter. Studien er geografisk avgrenset til Oslo kommune.
Problemstillingen er belyst og besvart ved bruk av følgende forskningsspørsmål:
• Stemmer det at utviklingsprosesser for eiendommer avsatt til bebyggelse i kommuneplanens arealdel kan bremse eller stoppe opp?
• Hva er typiske årsaker til at reguleringsprosesser bremser eller stopper helt opp?
• Hva er typiske årsaker til at utviklingsprosesser ikke blir igangsatt?
Oppgavens konklusjon er at utviklingsprosesser kan bremse eller stoppe opp på grunn av ekspropriasjon, tilbaketrekking av planforslag av utbyggeren selv, innsigelser fra offentlige myndigheter, manglende kompetanse eller kapasitet hos enten kommune eller grunneier, uenigheter knyttet til rekkefølgekrav samt avvik mellom planforslag og overordnet plangrunnlag og vedtatte rammebetingelser. Årsakene til at utviklingsprosessene ikke har blitt igangsatt for tomtene som inngår i studien kan skyldes at grunneierne har hatt benyttet eiendommen til utleie eller egen bruk. Dette stemmer godt med teorien, hvor grunneierens oppfatning av tomtens alternative bruk har mye å si for om det ønskes å bygge boliger på tomten eller ikke (Econ Analyse, 2005, p. 17).