Livssykluskostnader (LCC) i offentlige byggeprosjekter – hvordan ligger vi an?
Master thesis
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2632949Utgivelsesdato
2019Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Rapporten er besvarelse på masteroppgave ved utdannelsen Eiendomsutvikling og –forvaltning ved NTNU etterutdanning, og teller 30 studiepoeng.
Tema for oppgaven er livssykluskostnader (LCC) i offentlige byggeprosjekter, det vil si anskaffelser der kommune, fylkeskommune eller stat anskaffer og er byggherre. Det skal gis svar på hvordan kommer LCC til uttrykk i offentlige anskaffelser for bygg, hva beregningene skal benyttes til, hvilken prosjektfase LCC er innført i og hvilken effekt LCC gir til byggene.
Metoder benyttet i forskningen er litteratursøk, kvantitative undersøkelser og spørreundersøkelse. Kvantitativ metode benyttes til analyse av utvalgte kunngjøringer av offentlige anskaffelser for bygge- og anleggsvirksomhet, reparasjons- og vedlikeholds-tjenester, samt arkitekt- og ingeniørtjenester for året 2018. Spørreundersøkelsen er sendt utvalgte representanter i kommunale virksomheter.
Krav til at LCC ved offentlige anskaffelser er hjemlet i lovverket, og Direktoratet for forvaltning og ikt er en viktig aktør for offentlig sektor for dette temaet. Det er gjort mye forskning på temaet, og mye er gjort av samme personer/ aktører. Også på tvers av landegrensene. Et funn som er verdt å merke seg er at investeringskostnaden utgjør omtrent halvparten av kostnadene i levetiden til et bygg, det er derfor viktig å rette fokus på de største kostnadsdriverne som kan påvirkes.
LCC (eller tilvarende) og/ eller levetid er begrep funnet i rundt halvparten av kunngjorte konkurranser, stat har en ørliten større andel enn kommunene. Og for samspillsentreprisen er andel funn litt større enn for totalentrepriser. De som har erfaring med bruk av LCC har benyttet den i tidlige faser i prosjektet, og at de mener at det gir mer kostnadseffektive og driftsvennlige bygg. Det ser også ut til at de som allerede har kompetanse om LCC også ønsker å tilegne seg mer kompetanse.
Anbefaling til Randaberg kommune er å sette krav til LCC-kompetanse hos de som håndterer byggeprosjekter. LCC- beregninger må innføres i tidlig fase, og må oppdateres før anskaffelse av entreprenør og etter to års drift. Den siste beregningen bør legges til grunn for kommunens budsjett- og økonomiplan. Kommunen må ta i bruk et verktøy for beregning, det må være tilpasset bygg- og anlegg men samtidig være anvendelig for andre anskaffelser.