Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorHusby, Vigdis Schnell
dc.contributor.authorEnge, Vilde Ranes
dc.contributor.authorHolm, Hilde
dc.date.accessioned2019-10-18T14:01:34Z
dc.date.available2019-10-18T14:01:34Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2623199
dc.description.abstractIntroduksjon: Underernæring er et omfattende problem på intensivavdelinger. Dette har mange negative konsekvenser for pasienten, og liggetiden på intensivavdeling forlenges. Enteral ernæring er førstevalget, men forskning viser at pasientene ikke får forordnet mengde. Intensivsykepleieren har en viktig rolle i ernæringsbehandlingen til pasienten. Hensikt: Kartlegge hva intensivsykepleiere ved norske intensivavdelinger identifiserer som barrierer for å tilføre intensivpasienten adekvat enteral ernæring, og hvilke barrierer som er de mest fremtredende. Metode: Tverrsnittsundersøkelse i form av en spørreundersøkelse. Utvalget var sykepleiere ved 3 generelle intensivavdelinger i Norge. Resultat: Totalt 120 inkluderte sykepleiere, noe som medfører en svarrespons på 59%. De 5 mest fremtredende barrierene er: 1) Enteral ernæring blir stoppet i forkant av prosedyrer eller operasjoner, 2) Ernæringsfysiolog ikke rutinemessig til stede på daglig legevisitt/pasientgjennomgang, 3) Ingen eller liten dekning av ernæringsfysiolog på kveld, helg og helligdag, 4) Forsinkelse og problemer med å skaffe jejenumtilgang hos pasienter som ikke tolerer EE (f.eks ventrikkelretensjon), 5) Hos kritisk syke pasienter blir andre aspekter i pasientomsorgen fortsatt prioritert fremfor ernæring. Konklusjon: Sykepleiere må fortsette med å utvikle gode retningslinjer for enteral ernæring til intensivpasienten, som i større grad adresserer problemet med avbrytelser av ernæringstilførselen. Det anbefales økt fokus på ernæringsbehandlingen i intensivavdelingene, med regelmessig kunnskapsbasert undervisning og opplæring av ansatte. Nøkkelord: Enteral ernæring- Barrierer- Intensivsykepleie- Intensivavdeling
dc.description.abstractIntroduction: Malnutrition is a comprehensive problem for patients in critical care units. This has many negative consequences for the patient and prolongs intensive care unit days. Enteral nutrition is the first choice, but studies show that patients do not receive the subscribed amount. The critical care nurse has an important role in the patients nutrition therapy. Purpose: To examine what critical care nurses working in Norwegian ICUs identify as barriers towards enteral nutrition, and which are most important. Method: A cross-sectional survey in the form of a questionnaire. Included are nurses from three intensive care units in Norway. Result: A total of 120 respondents were included in the data analysis, resulting in a response rate of 59%. The 5 most important barriers to nurses are: 1) Feeding being held too far in advance of procedures or operating room visits, 2) Dietitian not routinely present on weekday patient rounds, 3) No or not enough dietitian coverage during evenings, weekends and holidays, 4) Delays and difficulties in obtaining small bowel access in patients not tolerating enteral nutrition (i.e. high gastric residual volumes), 5) In critically ill patients other aspects of patient care still take priority over nutrition. Conclusion: Nurses must continue to develop guidelines for enteral nutrition to the critically ill patient. These guidelines should focus on the problem of interruptions of feedings. More focus on nutrition treatment in the critical care unit is recommended, including teaching and training of staff. Keywords: Enteral nutrition - Barriers – Critical care nursing- Intensive care units
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleBarrierer for enteral ernæring til intensivpasienten
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel