Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorFalch, Eva
dc.contributor.advisorRustad, Turid
dc.contributor.advisorLangfoss, Kari Helgetun
dc.contributor.authorBrustad, Kristin
dc.date.accessioned2019-09-15T14:00:13Z
dc.date.available2019-09-15T14:00:13Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2616829
dc.description.abstractVerdens befolkning er i stadig vekst som innebærer et økende behov for mer mat. Årlig skapes det tonnevis av marint restråstoff, og ved en optimal utnyttelse av disse ressursene vil det skapes verdi fremfor avfall. I Norge utnyttes allerede det meste av restråstoffet til produksjon av fiskeolje, fiskemel eller ensilasje til fôrindustrien. Restråstoff inneholder verdifulle lipider og proteiner, og det vil være mer lønnsomt å prosessere for menneskelig konsum. I India skapes det store mengder restråstoff, men med lavere utnyttelsesgrad. Restråstoffet har et stort potensial for å redusere avfall og produsere verdifulle produkter. Hensikten med denne masteroppgaven har vært å undersøke lipidkvaliteten i restråstoff fra to ulike caser, norsk vår-gytende sild og fra indisk surimiproduksjon. Det ble også undersøkt om enzymatisk hydrolyse og membranfiltrering kunne bidra til en bedre utnyttelse av disse ressursene. Masteroppgaven har vært en del av prosjektet ReFood for å øke det globale samarbeidet mellom Norge og India. Arbeidet er i hovedsak utført ved forskningsinstituttet CFTRI i Mysore, India. En kombinasjon av feltarbeid og laboratoriearbeid ble brukt til å løse oppgaven. Tre forskjellige restråstoff ble undersøkt, råolje og fiskeproteinhydrolysat (FPH) fra sild, og fra indisk surimiproduksjon ble FPH produsert. Totalt lipidinnhold, fettsyreprofil og lipidklasser ble analysert for sild, mens for surimi ble en forhåndsdefinert "ideell prosess" for enzymatisk hydrolyse basert på vitenskapelige artikler tatt med til India for å forsøke å utføre ved CFTRI. Basert på vårt feltarbeid i forbindelse med utveksling og et spørreskjema sendt til forskjellige indiske aktører ble det utført en SWOT-analyse for å øke kunnskapen rundt potensialet for utnyttelse av indisk marint restråstoff. Resultatene viste et lipidinnhold på 13,8% (tørrvekt) i FPH fra Pelagia og var høyere enn forventet. Oljen hadde et høyt innhold av flerumettede fettsyrer og dermed utsatt for lipidoksidasjon. Omega-3-fettsyreinnholdet var høyt i både råoljen (6,33% EPA og 6,81% DHA av totale fettsyrer) og FPH (~ 7,5% av totale fettsyrer for både EPA og DHA), og ligger innenfor forventede verdier for sild basert på sesongbaserte variasjoner. Fettinnholdet i restråstoff fra surimi var generelt lavt, men bar preg av lite homogenitet og mye variasjon i prøvematerialet. Vedrørende den "ideelle prosessen" for enzymatisk hydrolyse ble flere utfordringer avdekket. De mest utfordrende punktene var opprettholdelse av kuldekjede, problemer ved separering av olje fra hydrolysater og generelt en annen laboratoriepraksis. Restråstoffet var vanskelig å jobbe med ettersom det besto mye av skinn, bein og hoder. I tillegg er det et lett-bedervelig råstoff som understreker viktigheten av at kuldekjeden holdes intakt. Gjennom dette prosjektet og utvekslingen til India har jeg opplevd, observert og konkludert med at det er forskjellige utfordringer ved å bruke denne typen råstoff i India sammenlignet med Norge. Ny innsikt er innhentet som ikke ville vært like tilgjengelig dersom jeg ikke hadde reist til India og fått erfaringer gjennom feltarbeid og det praktiske laboratoriearbeidet. Fremtidig arbeid innen utnyttelse av restråstoff fra surimiproduksjon kan bruke dette arbeidet som grunnlag for å kunne nå målet om økt utnyttelse av marint restråstoff.
dc.description.abstractThe world’s population is growing steadily which implies a world in need of more food. At the same time tons of rest raw material is being generated from the marine industry, and by optimal utilization these resources create value rather than waste. In Norway, most of the rest raw material is already being utilized to produce fish oil, fish meal or ensilage for the feed industry. As the rest raw material contains valuable lipids and proteins, it would be more profitable to process with the intent for human consumption. In India, large amounts of rest raw material are generated, although with a lower rate of utilization. The rest raw material presents a huge potential to reduce waste and produce valuable products. The aim of this thesis was to investigate lipid quality in rest raw material from two cases, Norwegian herring and Indian surimi production, and it was investigated if enzymatic hydrolysis and membrane filtration could contribute to a better utilization of these resources. The thesis has been part of the ReFood project, to strengthen the global collaboration between Norway and India. Most of the work was conducted at The Central Food Technological Research Institute (CFTRI) in Mysore, India. A combination of fieldwork and laboratory work was used to approach the thesis. Three different rest raw materials were investigated, crude oil and fish protein hydrolysates (FPH) from herring and from Indian surimi FPH was produced. Analyses of total lipid content, fatty acid profile, and lipid classes was performed for herring, whilst for surimi a predefined “ideal process” of enzymatic hydrolysis based on scientific literature was brought from Norway to perform in India. Based on our fieldwork and a questionnaire sent to different Indian actors a SWOT-analysis was conducted to enhance the knowledge of the potential of Indian rest raw material utilization. The results showed a lipid content of 13.8 % (dry weight) in the FPH from Pelagia which was higher than anticipated. The oil had a high content of polyunsaturated fatty acids and would therefore be susceptible for lipid oxidation. The omega-3 fatty acid content was high in both crude oil (6.33 % EPA and 6.81 % DHA of total FA) and FPH (~7.5 % of total FA for both EPA and DHA) and is within expected values of herring based on seasonal variations. From membrane filtration fraction B (retentate 150 kDa) had the highest lipid concentration (20.54 %) and indicates that the phospholipids are retained in this fraction and was highly susceptible for lipid oxidation. Rest raw material from surimi had a general low fat content. As for the “ideal process” of enzymatic hydrolysis several challenges were uncovered. The most challenging steps were maintaining of cold chain, issues in the separation of oil from hydrolysates and an overall different laboratory practice. The rest raw material was challenging to work with (skin, bones, heads etc.) in addition to being highly perishable, which emphasizes the importance of a maintained cold chain. The results from the SWOT-analysis showed that there is a big potential for utilization of rest raw material in India. Through my exchange to India I have experienced, observed and concluded that there are different challenges one encounters when utilizing this type of raw material in India compared to Norway. New insight has been gained that would not have been as accessible if I had not traveled and experienced through fieldwork and the practical laboratory work. Future work on the utilization of rest raw materials from surimi production can use this work as a basis for moving forward towards the goal of increased utilization of marine rest raw material.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleLipid quality and utilization of rest raw material from fish processing - Based on the study of two cases: Norwegian herring and Indian surimi
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel