Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorFalch, Eva
dc.contributor.advisorRustad, Turid
dc.contributor.advisorLangfoss, Kari Helgetun
dc.contributor.authorAakre, Sara
dc.date.accessioned2019-09-15T14:00:12Z
dc.date.available2019-09-15T14:00:12Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2616828
dc.description.abstractÅ sikre god kvalitet på råstoff til konsum innenfor alle deler av verdikjeden, fra hav til marked kan være en utfordring. Økt fokus og kunnskap om kvalitetsvurdering, håndtering, produksjon og anvendelse av marint råstoff vil bidra til å økt verdiskapning og lønnsomhet innenfor hav- og fiskeindustrien. Marint restråstoff er en ressurs som er i gang med å bli godt utnyttet, men som fortsatt viser stort potensial for økt utnyttelse. Råstoffets høye innhold av verdifulle næringsstoffer og bioaktive komponenter, gjør at det er et attraktivt alternativ innen flere marked. Målet i denne oppgaven var å fremheve bærekraftig verdiskapning fra marine ressurser, herunder restråstoff. Utnyttelse av marint restråstoff innen produksjonslinjer i Norge og India ble undersøkt og om enzymatisk hydrolyse og fraksjonering av marine peptider kan gi en bedre utnyttelse av peptidenes bioaktive egenskaper. Oppgavens fokus var å fremheve marine peptiders evne til å inhibere ACE-hemmende effekt, og dermed redusere høyt blodtrykk. Bioaktive peptider kan ha flere gunstige helseeffekter men det har det vist seg å være vanskelig å bekrefte disse, in vivo. For at et matprodukt skal få dokumentert helseeffekt og dermed godkjent helsepåstand kreves det at det utført humane intervensjonsstudier. Flere in vitro studier indikerer at fiskeproteinhydrolysat (FPH) har ACE-inhiberende effekt. Likevel er det få studier av dyreforsøk som har blitt utgitt og enda færre kliniske studier utført på mennesker. Peptider fra marine kilder anses som mildere og bedre tolererbart av kroppen sammenlignet med syntetiske legemidler. Det så langt ikke er påvist noen bivirkninger ved inntak av naturlige ACE-inhibitorer. Det er likevel et behov for ytterligere kliniske studier for at disse skal kunne brukes til humant konsum. Det ble tatt utgangspunkt i sildehydrolysat fra sildeoljefabrikken Pelagia i Bodø, fra tre ulike restråstoff-fraksjoner (hode og slo, skinn og bein, samt raffinert fiskeavskjær av Pink perch) fra surimifabrikken Kaiko, India. Informasjon om surimiproduksjon og innhenting av fiskeråstoff er gjort fra egne observasjoner under feltarbeid, spesielt under omvisningen av surimifabrikken Kaiko. Informasjon har også blitt innhentet fra fagpersoner, doktorgradsstudenter som var tilstede under industriworkshop i Mumbai. Metoden Cushman og Cheung (1971) ble benyttet for analysering av % ACEI fiskeproteinhydrolysat av sild, samt i de tre sildfraksjonene etter ultrafiltrering, 150 kDa, cut-off og 4 kDa, cut-off. Metoden ble også brukt for analysering av % ACEI for surimihydrolysat for hode- og slofraksjon. Metoden viste seg til å gi ulike utfordringer under analysering.
dc.description.abstractTo ensure good quality in raw materials for consumption within all parts of the value chain, from sea to market, can be a challenge. Increased focus and knowledge on quality assessment, handling, production and use of marine raw materials will contribute to increased value and profit within the marine and fisheries industry. Marine rest raw material is a resource that is being well exploited, but which still shows great potential for increased utilization. The raw material's high content of valuable nutrients and bioactive components makes it an attractive alternative in several markets. The aim of this task was to highlight sustainable value creation from marine resources, including residual raw materials. Utilization of marine residual raw materials within production lines in Norway and India was investigated and whether enzymatic hydrolysis and fractionation of marine peptides can provide a better utilization of the bioactive properties of the peptides. The focus of the task was to highlight the ability of marine peptides to inhibit ACE inhibitory effect, thereby reducing high blood pressure. Bioactive peptides may have several beneficial health effects, but it has been proved difficult to confirm these effects, in vivo. In order for a food product to obtain documented health effect and approved health claim, it is required that human intervention studies will be carried out. Several in vitro studies indicate that fish protein hydrolyzate (FPH) has ACE inhibitory effect. Nevertheless, few studies of animal studies have been published and even fewer clinical studies conducted in humans. Peptides from marine sources are considered to be milder and more tolerable to humans compared to synthetic drugs. So far, no side effects have been demonstrated with ingestion of natural ACE inhibitors. However, there is a need for further clinical studies to be used for human consumption. It was based on herring hydrolyzate from the herring oil factory Pelagia in Bodø, from three different residual raw material fractions (head and beats, skins and bones, as well as refined fish cuttings of Pink perch) from the surimi plant Kaiko, India. Information about the production of fish and the collection of fish raw materials has been made from my own observations during field work, especially during the tour of the Surimi factory, Kaiko. Information has also been obtained from professionals and students who were present at the Mumbai Industrial Workshop. The Cushman and Cheung method (1971) was used for analysis of % ACEI in fish protein hydrolyzate of herring, as well as in the three herring fractions after ultrafiltration, 150 kDa, cut-off and 4 kDa, cut-off. The method was also used to analyze % ACEI for surimi hydrolyzate for head and slop fractions. The method proved to present various challenges during analysis.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleUtnyttelse av marine peptider Med fokus på ACE-hemmende effekt
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel