Opplevelse av arbeidsmiljø på ordinære asylmottak
Master thesis

View/ Open
Date
2019Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for psykologi [2773]
Abstract
Formålet med studien har vært å undersøke ansattes opplevelse av arbeidsmiljø på asylmottak. Arbeidet er gjennomført i lys av situasjonen i asylfeltet de siste årene, samt omstillinger ansatte har møtt som resultat av utviklingene i feltet. Denne hovedoppgaven undersøker arbeidsmiljøet på fire ulike ordinære asylmottak i Norge.
Studien ble planlagt og gjennomført ut fra en kvalitativ tilnærming. Det ble gjennomført semistrukturerte intervjuer med 7 ansatte, som arbeidet primært i direkte kontakt med beboerne. Innledende forskningsdesign og datainnsamling ble planlagt og gjennomført i samarbeid med en medstudent. Dataene ble behandlet gjennom bruk av tematisk analyse.
Tre hovedtema var resultat av analyseprosessen, med tilhørende undertema. 1. Samhandling mellom asylmottaket og lokalsamfunnet, 2. Arbeidsplass, ledelse og kollegaer, og 3. Arbeidsoppgaver og beboere. Undertema sorteres etter rapportert effekt på arbeidsmiljø, med generell, positiv og negativ innvirkning på opplevelse av arbeidsmiljø. Deltakernes opplevelse av arbeidsmiljø preges av et primært positivt syn, noe som blant annet knyttes til allsidig og variert arbeid, positivt samarbeid, betydningsfulle menneskemøter og meningsfulle arbeidsoppgaver. Ansatte rapporterer også om ulike faktorer som påvirker opplevelsen av arbeidsmiljø på en negativ måte, blant annet misforståelser rundt roller og ansvarsområder, usikker stilling, høy arbeidsbelastning, truende hendelser og motstridende krav i arbeidet.
Deltakerne rapporterer generelt om at subjektive vurderinger av sine arbeidsmiljø er positive, til tross for ulike sterke belastende faktorer som preget de ansatte i arbeidet. De positive faktorene i arbeidet ser ut til å mediere og moderere utfordringene i arbeidet til en viss grad, men dersom de negative faktorene blir for sterke eller varer for lenge kan det potensielt ha negativ effekt på deltakernes opplevelse av trivsel, helse og medfølgende sykefravær.