Hvordan fremme tidlig tilrettelegging for unge ansatte som er sykmeldt på grunn av lettere psykiske lidelser?
Master thesis
View/ Open
Date
2018Metadata
Show full item recordCollections
- Institutt for psykisk helse [1371]
Abstract
Bakgrunn
Psykisk helse har stor betydning for yrkesdeltakelse. Psykiske lidelser er den hyppigste forekommende diagnosegruppen blant unge uførepensjonister, hvor lettere psykiske lidelser er den største og mest økende undergruppen. Det er viktig å forebygge sykefraværet så tidlig som mulig. Både arbeidsgiveren, arbeidstakeren, sykemelderen og NAV har roller i oppfølgingsarbeidet. Flere rapporter og bøker viser til manglede forskning og tiltak som faktisk fungerer.
Formål
Hovedformålet til denne studien har vært å undersøke på hva de ulike aktørene; arbeidsgivere, leger, NAV-ansatte og unge ansatte, mener kan fremme tidlig tilrettelegging av unge som er sykemeldt på grunn av lettere psykiske lidelser.
Metode
I studien er det anvendt kvalitativ metode, og bruk av tre fokusgruppeintervjuer. To intervjuer med totalt; 2 leger, 3 nav-ansatte og 3 arbeidsgivere, og ett fokusgruppeintervju med 3 unge ansatte.
Resultatene
Kontakt med arbeidsplassen og kommunikasjon mellom aktørene vil kunne fremme tidlig tilrettelegging. Bruken av sykmeldingen som kartleggingsverktøy, bruken av avventende og gradert sykmelding og bruk av sanksjoner er tiltak som det stilles usikkerhet rundt og danner grunnlag for videre forskning og erfaring.
Konklusjon
Samstyringspolitikken gjør at det kreves tett samarbeid mellom partene og ikke minst endrings- og holdningsarbeid for å fremme tidlig tilrettelegging for unge ansatte med lettere psykiske lidelser.
Nøkkelord
Tilrettelegging, unge arbeidstakere, psykiske lidelser, inkluderingspolitikk, sykefravær