Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorBogsti, Wenche Bergseth
dc.contributor.authorKvåle, Anne-Lise
dc.contributor.authorLyseng, Anne Marte
dc.date.accessioned2018-08-28T08:18:04Z
dc.date.available2018-08-28T08:18:04Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/2559528
dc.description.abstractHensikten med oppgaven er å få kunnskap om hva sykepleiere kan gjøre, for å forebygge underernæring hos eldre hjemmeboende pasienter med demens. Dette er et litteraturstudie og vårt resultat bygger på funnene fra 6 vitenskapelige artikler. Vårt resultat viser at personrelatert tilnærming og skreddersydde måltider er gode tiltak for å forebygge underernæring. Det er viktig å ta vare på personlig integritet og tilrettelegge sykepleien slik at pasientene opprettholder sine evner og uavhengighet. Ved å kartlegge ernæringssatatus hos den enkelte pasient vil sykepleiere se hvem som står i fare for eller allerede er underernært. Det finst flere forskjellige typer ernæringskartleggingsverktøy til hjelp i kartleggingen av ernæringsstatus. For at sykepleiere i hjemmesykepleien systematisk skal kunne jobbe med ernæringskartlegging er det viktig med en god ledelsesforankring og god bemanning, samt at det settes av midler og tid til dette arbeidet. Holdninger til at ernæringsarbeidet er en viktig del av jobben, er en forutsettnig for at dette blir gjort i parksis. Sykepleiere må ha god kunnskap om ernæring og har et ansvar for opplæring av annet pleiepersonell. Sykepleier bør legge til rette for et godt tverrfagelig samarbeid for at andre som også jobber hos denne pasientgruppen har gode kunnskaper om ernæring. Videre har sykepleiere et ansvar for å inkludere pårørende, samt å «se» dem og gi dem den støtten som trengs.nb_NO
dc.description.abstractThe purpose of the assignment is to gain knowledge about how nurses can prevent malnutrition in elderly patients with dementia living at home. This is a literature study and our result is based on the findings of 6 scientific articles. Our results show that person-related approaches and tailor-made meals are good measures to prevent malnutrition. It is important to take care of personal integrity and facilitate nursing so that patients maintain their abilities and independence. By mapping the nutritional status of the individual patient, the nurse will see who is at risk or already is malnourished. There are several types of nutrition mapping tools to help nutritional status mapping. In order for nurses in the home nursing environment to systematically to be able to work with nutrition mapping, it is important to have good management routines and good staffing, and to allocate funds and time for this work.Attitudes that nutrition is an important part of the job is a prerequisite for this work with dementia patients. Nurses must have good knowledge of nutrition and have a responsibility for training other nursing staff. Nurses should facilitate a good multidisciplinary cooperation so that others who work with this patient group also have good knowledge of nutrition. Furthermore, nurses have a responsibility to include relatives, as well as to "see" them and provide the support needed.nb_NO
dc.language.isonobnb_NO
dc.subjectsykepleienb_NO
dc.subjectunderernæringnb_NO
dc.subjecthjemmesykepleiennb_NO
dc.subjectdemensnb_NO
dc.titleHvordan kan sykepleiere bidra til å forebygge underernæring hos hjemmeboende pasienter med demens?nb_NO
dc.title.alternativeHow can nuses help patients living at home to prevent malnutition?nb_NO
dc.typeBachelor thesisnb_NO
dc.subject.nsiVDP::Medical disciplines: 700::Health sciences: 800::Nursing science: 808nb_NO
dc.source.pagenumber48nb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel