Vis enkel innførsel

dc.contributor.authorHaugen, Hildenb_NO
dc.date.accessioned2014-12-19T13:14:39Z
dc.date.available2014-12-19T13:14:39Z
dc.date.created2011-10-06nb_NO
dc.date.issued2010nb_NO
dc.identifier446285nb_NO
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11250/245751
dc.description.abstractFiber er karbohydratbasert materiale som ikke brytes ned i tarmkanalen av menneskets egne enzymer, men som kan benyttes som substrat for fermentering av tarmens mikroflora. Sammensetningen av mikroflora er trolig et resultat av hvilke substrater som er tilgjengelig, det påvirkes altså av vertens kosthold. Fermentering av kostfibre gir blant andre lavmolekylære fettsyrer, SCFA, som sluttprodukter. Disse har flere positive effekter for verten. I denne oppgaven ble effekten av de tre kostfibrene arabinoxylan, β-glukan og inulin på tarmflora undersøkt. Det er av interesse å finne ut hvilke bakteriegrupper som ble stimulert og redusert, og hvilke fermenteringsprodukter som blir dannet fra de ulike substratene. Enkeltisolater av fiberdegraderende bakterier ble identifisert og karakterisert. Det er ønskelig å finne ut hvilke fermenteringsprodukter som blir produsert, særlig fra bifidobakterier og melkesyrebakterier. Disse ansees som positive for verten fordi de i liten grad fermenterer proteiner. Fermentering av de tre fibrene viste at mikrofloraen fra menneskets tarm har evne til å fermentere alle tre; gass og organiske syrer ble produsert. Syrene ble detektert ved HPLC-analyser, og fermenteringsproduktene ble også analysert ved GC-MS. Arabinoxylan og β-glukan ble raskest omsatt. Fermentering av arabinoxylan ga størst produksjon av lavmolekylære fettsyrer og samtidig størst produksjon av smørsyre. Inulinfermentering ga også noe smørsyreproduksjon, mens dette ikke ble påvist ved fermentering av β-glukan. Endringer i tarmflorasammensetning ved fermentering av ulike fiber ble analysert ved DGGE. Fermentering av ulike fibre førte til vekst av ulike bakterier. Diverse arter fra genus Bacteriodes ble stimulert mens andelen bakterier fra phyla Firmicutes og Actinobacteria ble redusert ved fermentering av alle tre fibre. Vekst av Proteobacteria ble kun stimulert ved fermentering av inulin. Dermed antyder disse resultatene at bifidobakterier og melkesyrebakterier ikke ble stimulert av noen av disse fibrene. Enkeltisolater fra genera Clostridium, Enterococcus, Shigella/Escherichia og Bacteroides ble identifisert og karakterisert med hensyn til fermenteringsprodukter og evne til å omsette fiber. Isolatene ble sekvensert og dyrket opp på enkle sukker, samt på fibret de ble isolert fra. Clostridium ble isolert etter fermentering av arabinoxylan, og produserte hovedsakelig smørsyre og eddiksyre. Enterococcus ble isolert etter fermentering av alle tre fibre, og produserte hovedsakelig eddiksyre og melkesyre. Shigella/Escherichia ble også isolert etter fermentering av alle tre fibre og produserte flere ulike fermenteringsprodukter. Bacteroides omsatte β-glukan, men også aminosyrer, og produserte eddiksyre og ravsyre. Endringer i andelen frie sukker i kulturene etter fiberfermentering ble bestemt ved fenol-svovelsyremetoden. Andelen gikk ned ved fermentering av β-glukan, mens inulinfermentering ga små endringer. Metoden ga ikke noe resultat for arabinoxylan. Enzymaktivitet i kulturene ble også forsøkt bestemt uten noe resultat. Aminosyreomsetning hos enkelte isolater ble bestemt ved aminosyre-HPLC, og viste at de forskjellige isolatene omsatte aminosyrer i forskjellig grad. Alle de isolerte renkulturene produserte lavmolekylære fettsyrer ved fermentering av kostfiber. Blant de karakteriserte renkulturene kan bare melkesyrebakteriene i genus Enterococcus ansees som udelt positive for verten.nb_NO
dc.languagenornb_NO
dc.publisherNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Institutt for bioteknologinb_NO
dc.titleEffekt av fiber på tarmflora: isolering og karakterisering av fiberdegraderende tarmbakteriernb_NO
dc.typeMaster thesisnb_NO
dc.contributor.departmentNorges teknisk-naturvitenskapelige universitet, Fakultet for naturvitenskap og teknologi, Institutt for bioteknologinb_NO


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel