«Vidunderlige nye verden»: Bibliotekets utfordringer i en digital samtid
Abstract
I denne oppgaven undersøker jeg bibliotekets rolle og utfordringer i den digitale samtiden. Biblioteket er i endring, og det er mye som bidrar til denne endringsprosessen, blant annet ny teknologi, føringer fra myndighetene og brukernes påvirkning. Biblioteket har endret seg fra å være en kunnskapsinstitusjon til å bli en underholdningsarena, og er nå inne i den digitale samtiden hvor mye skjer på nett. Først ser jeg på bibliotekets endringer gjennom historien, og deretter hvordan biblioteket i Norge har endret seg de siste hundre årene. Videre hva innholdet i biblioteket er i dag. Forfatterbesøk, konserter, ulike tiltak rettet mot innvandrere er bare noen av de ulike tilbudene biblioteket har, i tillegg til utlån av bøker, filmer, musikk og spill. Formålsparagrafen ble endret første januar i år (2014), hvor det stadfestes at biblioteket også skal være en debattarena. Biblioteket har også blitt en viktig integreringsarena for innvandrere.
Deretter ser jeg på boken i biblioteket. Boken som medium har også endret seg i takt med samfunnet, og står nå overfor en digital revolusjon i form av e-bøker. Norske e-bøker har ikke hatt den store suksessen som e-bøker i utlandet. Dette skyldes frykt for piratkopiering, utfordringer med lite brukervennlige systemer og høye priser sammenlignet med utenlandske e-bøker. Brukerne velger heller Amazons Kindle over de norske e-boksystemene. E-boken er altså på plass i samfunnet, men har fremdeles utfordringer. Biblioteket ønsker å tilpasse seg dette og tilby utlån av e-bøker, men også dette er utfordrende da de ulike utlånsmodellene som finnes ikke ivaretar bibliotekenes og forlagenes interesser.
Til slutt så jeg på hvordan de nye elektroniske mediene har virket inn på praksisene i biblioteket, gjennom digitale verktøy og internett. Bibliotekaren og brukerne opplever en annerledes bibliotekhverdag enn for ti-femten år siden, og teknologien har gjort arbeidet lettere, og brukere kan gjøre mye av «jobben» med utlån og innlevering selv. Dette frigir mer tid til formidlingen, som er bibliotekets hovedoppgave. Det blir mer tid til arrangementer og veiledning til brukerne, og det å skape en opplevelse rundt boken har blitt det viktige for bibliotekene.