Hjelp/ Trøst/ Straff – Kommunale hjelpere i prostitusjonsfeltet
Abstract
I denne oppgaven undersøker jeg hvordan det kommunale hjelpeapparatet snakker om prostitusjonsfeltet. Mer konkret: hvilke diskursive forståelser eksisterer innen det sosiale hjelpeapparatet om prostitusjonsfeltet? Problemstillingen lyder som følger: hvilke ulike diskurser skapes gjennom måten aktørene snakker, tenker og handler?
I kapittel 1 introduserer jeg leseren for tema og problemstilling. Videre følger en redegjøring for tidligere nordisk prostitusjonsforskning, med fokus blant annet på sexkjøpsloven. Jeg introduserer så sentrale stemmer i den norske prostitusjonsdebatten, og diskuterer hvordan oppgaven min bidrar med ny kunnskap til feltet.
Kapittel 2 er en kombinasjon av teori og metode. Jeg gjør her en grundig gjennomgang av metode, altså hvilke valg jeg har gjort i forskningsprosessen og hvorfor. De tre informantene analysekapitlene er basert på introduseres for leseren. Ettersom prostitusjonsfeltet er relativt smalt, og ’alle kjenner alle,’ har anonymisering av informantene vært viktig. Til slutt går jeg over i en teoretisk redegjørelse av diskursanalyse.
I kapittel 3-5 gjør jeg en analyse av intervjuene jeg har gjennomført med representanter fra tre forskjellige kommunale instanser. Jeg har analysert frem en diskurs/ et meningsunivers for hver instans. Diskursene lyder som følger: en brukernær gatediskurs (kapittel 3), en kommunal prostitusjonsdiskurs (kapittel4), samt autoritetens hjelpsomhetsdiskurs (kapittel 5).
Kapittel 6 består av en oppsummerende og avsluttende refleksjon. Jeg presenterer her en annen måte å lese diskurs på enn hva jeg har gjort i de foregående kapitlene: diskurs som konstituerende. Med andre ord diskursens potensielle makt. Jeg viser så hvilke sosiale kategorier diskursene tilbyr, og diskuterer hvordan dette eventuelt påvirker handlingsrommet til de prostituerte.