Effekten av protein fra silderogn som kosttilskudd hos unge, friske mennesker - en delstudie.
Abstract
Proteiner had tidligere vist å ha helsegunstige effekter, og en ønsker derfor å undersøke helseeffekten av protein fra silderogn. Ved å utnytte silderogn til å lage humane kosttilskudd, vil man kunne skape en bedre ressursutnyttelse av det marine restråstoffet. I denne studien ble det undersøkt hvilken effekt inntak av protein fra silderogn ville ha på glukose, kolesterol, triglyserider, vekt, fettprosent, BMI, midjemål og metthetsfølelse. I denne randomiserte, dobbel-blindede intervensjonsstudien deltok 49 personer (kvinner n=36 og menn n=13) i alderen 23.5 ± 4 år. I løpet av en 28 dagers periode inntok de en proteindrikk en gang daglig (Gruppe A - protein fra silderogn, gruppe B - kasein/whey fra melk). Resultatene viser at postprandiale glukoseverdier ble signifikant (P˂0,05) redusert for alle deltagere etter inntak av protein. For triglyserider og kolesterol sees det totalt en liten nedgang, men den var ikke signifikant. Når det gjelder vekt, fettprosent, BMI og midjemål ble ingen signifikante endringer observert. Metthetsfølelsen for alle deltagerne var signifikant (P˂0,05) redusert i etterkant av måltid inntatt hvor de inntok proteindrikk først. Når endringer i metthetsfølelse fra baseline til slutt for gruppe A og B ble sammenlignet, vistes ingen signifikant forskjell.