Spis ikke, med mindre helsa eller miljøet blir bedre! Om utviklingen i norske forbrukeres holdninger til genmodifisert mat
Journal article, Peer reviewed
Permanent lenke
http://hdl.handle.net/11250/2393637Utgivelsesdato
2009Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
I denne artikkelen drøfter vi hvordan norske forbrukeres holdninger til genmodifisert
mat har endret seg gjennom årene. Allerede da genteknologi ble
etablert som et eget forskningsfelt og utviklingsområde på 1980-tallet, viste
den norske opinionen stor skepsis. Den norske lovgivningen tidlig på 1990-tallet
utmerket seg også som den mest restriktive i Europa. Dette bildet endret seg
ikke mye i løpet av 1990-tallet, mens opinionen i mange europeiske land i disse
årene kom mer på linje med den norske. I hele denne perioden var både forbrukeropinionen
og lovgivningen i USA langt mer aksepterende enn i Europa,
noe som ga seg utslag i en handelskonflikt som toppet seg med EU sitt moratorium
for utsetting av genmodifiserte planter i 1999. I denne artikkelen stiller
vi spørsmålet om norske forbrukeres holdninger til genmodifisert mat har
endret seg de siste årene. Artikkelen viser at mellom 2002 og 2007 er det en
voksende gruppe av forbrukere som ser ut til å akseptere genmodifiserte matvarer
hvis det fører til en helse- eller miljøgevinst (mindre sprøytemidler). Men
til tross for dette så er nordmenn fremdeles skeptiske til genmodifisert mat.
Det kan tolkes slik at genmodifisert mat ikke har ført til den nytten som ansees
nødvendig for å ta den risikoen det innebærer å gjøre et betydelig skifte i matseddel.
Matpatriotisme og en kulturell konservatisme når det gjelder skifte i
matvaner bidrar også til å forklare den dominerende vente-og-se-holdningen.