Metallinnhold og biotilgjengelighet i ulike størrelsesfraksjoner av urbant svevestøv
Abstract
WHO vurderer svevestøv som en av de viktigste årsakene til for tidlig død og negative helseeffekter i verden. I 2012 ble det anslått av WHO at luftforurensing har forårsaket 3,7 millioner for tidlige dødsfall per år i verden, hovedsakelig på grunn av eksponering for svevestøv (PM) mindre enn 10 µm i diameter (PM10). Effektene på lunger og hjerte-karlidelser ser ut til å inntre ved relativt lave konsentrasjoner og er derfor relevante også i norske byer og tettsteder.
Flere nyere epidemiologiske og toksikologiske studier viser korrelasjoner mellom metallinnholdet i støv og de observerte helsepåvirkningene, særlig den løselige delen av metallet. Fordi metall som er assosiert med PM består av fraksjoner med ulik løselighet er ikke undersøkelser av totalkonsentrasjon av metallene representative for potensialet til å bidra i prosesser som kan være helseskadelige. Det er derfor viktig å undersøke hvor stor del av det totale metallinnholdet som vil være biotilgjengelig for kroppen. For at et metall skal være biotilgjengelig må det løses fra partikkelen det er bundet til. Undersøkelser av løselig fraksjon kan gjøres blant annet ved utlekking av metallet i syntetiske kroppsvæsker som simulerer miljøet i lungene eller andre relevante organer.
I denne oppgaven er metallinnholdet og løselighet i tre størrelsesfraksjoner av støv undersøkt med to ulike syntetiske lungevæsker. Gambles løsning representerer den interstitielle væsken dypt nede i lungene, mens artificial lysosomal fluid (ALF) representerer miljøet etter fagocytose.
Metallkonsentrasjonene i støv varierte fra 0,4 ug/g (Cd) til 26 mg/g (Al). Løseligheten i de to simulerte lungevæskene varierte stort, alle de undersøkte metallene viste betydelig høyere løselighet i ALF enn i Gambles løsning. Fe og Al, som ble funnet i relativt høye konsentrasjoner, viste lav løselighet, men dette resulterer i likevel i relativt høye biotilgjengelige konsentrasjoner. På den annen side ble Cd bestemt til relativt lave konsentrasjoner men med høy løselighet, spesielt i den fine og ultrafine fraksjonen.