Blar i NTNU Open på forfatter "Lerfall, Jørgen"
-
Hvordan håndteres avrenning fra ferskfisktransport i andre fiskenasjoner, en komparativ studie av Irland, Island og Færøyene
Rotabakk, Bjørn Tore; Petrich, Chris; Lerfall, Jørgen (Nofima rapportserie, Research report, 2022)Det ble gjennomført en komparativ studie hos villfiskforedlere, lakseslakteri, transportbyrå og tilsynsmyndigheter i Irland, Island og Færøyene der man diskuterte problemstillingen rundt avrenning fra lastebiler som ... -
Impact of soluble gas stabilization (SGS)-based hurdle technologies on the quality of Atlantic Salmon (Salmo salar L.) fillets in the cold chain
Gurusamy, Revathy (Master thesis, 2023)The soluble gas stabilization (SGS) method involves the dissolution of CO2 into the food muscle at low temperatures with elevated pressure. As temperature abuse or fluctuations negatively influence CO2 dissolution, which ... -
Improving the quality and safety of seafood: The contribution of modified atmosphere (MA) packaging and soluble gas stabilization (SGS) to light processing of seafood
Abel, Nanna (Doctoral theses at NTNU;2021:44, Doctoral thesis, 2021)Summary Extensive changes in consumer food purchases have taken place throughout the last decades. Consumers demand convenient, natural, high quality, fresh products, and especially seafood products are becoming increasingly ... -
Karakterisering av råstoff fra atlantisk makrell (Scomber scombrus) og kvalitet på olje prosessert fra makrellrestråstoff
Haug, Kaja Kristine (Master thesis, 2019)Det vil bli stadig viktigere å utnytte alle havets ressurser. Potensialet i utnyttelse av restråstoff fra atlantisk makrell (Scomber scombrus) er stort i den norske fiskeri-næringen. Ulike olje- og proteinprodukter kan bli ... -
Karakterisering av råstoff fra makrell (Scomber scombrus). Produksjon av proteinhydrolysater for optimal utnyttelse av makrellrestråstoff.
Winge, Julianne (Master thesis, 2019)Nordatlantisk makrell (Scomber scombrus) er en rik kilde til marine lipider og proteiner. I dag eksporteres store deler av makrellen ut av landet i rund form, og verdifullt restråstoffmateriale går tapt. Prosjektet «Pelagisk ... -
Kartlegging av kjølerutiner, temperaturkontroll og temperatursporing ved transport av fersk fisk på is
Lerfall, Jørgen; Rotabakk, Bjørn Tore (Research report, 2022)Hovedandelen av fersk fisk som eksporteres fra Norge transporteres med lastebil og er pakket i ekspandert polystryen (EPS)-bokser der kjølemediet er is. For fisk som transporteres på lastebil eller på bane benyttes det ... -
Kartlegging av Listeria monocytogenes i fôr og sjøfase ved produksjon av atlantisk laks (Salmo salar)
Hoel, Sunniva; Jakobsen, Anita Nordeng; Mehli, Lisbeth; Lerfall, Jørgen (Research report, 2021)Forekomst av Listeria monocytogenes er en kjent utfordring i lakseindustrien. Bakterien kan etablere seg i produksjonsmiljøet, kontaminere produkter ved prosessering og utgjøre en potensiell risiko for forbrukere, spesielt ... -
Konserveringsmetoder for sjømat – Muligheter for forlenget holdbarhet til laks
Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen (Nofima rapportserie;, Research report, 2021)Det eksisterer flere metoder for å forlenge holdbarheten til laks. Den aller viktigste er å senke temperaturen, slik at bakterier vokser saktere og enzymatisk reaksjoner gå tregere. Frysing er den teknologien som gir ... -
Kvalitet og holdbarhet i varmrøkt laks
Kazem Zadeh, Fatemeh; Thongso, Amonrat; Yoon, Sarah (Bachelor thesis, 2019)Hensikten med denne Bacheloroppgaven var å vurdere fire ulike produksjonsprotokoller for å produsere varmrøkt Atlantisk laks (Salmon Salar L.). Filetene ble saltet med to ulike salteteknologier, henholdsvis tørrsalting og ... -
Mesophilic Aeromonas spp. isolated from ready-to-eat seafood: Insight into antimicrobial resistance, virulence factors, and growth kinetics in food
Lee, Hyejeong (Doctoral theses at NTNU;2023:279, Doctoral thesis, 2023)With the current trend of consuming fresh, natural, and convenient food, ready-to-eat (RTE) seafood, such as sushi, sashimi, or cold-smoked fish products, has gained popularity. Increased consumption of RTE seafood poses ... -
Microwave Assisted Extraction of Bioactive Compounds from Alaria esculenta, and its Antioxidant and Antimicrobial Properties
Røsten, Synne Hylen (Master thesis, 2023)Makroalger er en rikelig marine art som er kjent for å være rik på bioaktive forbindelser. Imidlertid har utvinning av høykvalitets utbytte av disse forbindelsene vist seg å være utfordrende. Av denne grunn har nye og ... -
Mild processing of seafood—A review
Abel, Nanna Louise; Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2021)Recent years have shown a tremendous increase in consumer demands for healthy, natural, high-quality convenience foods, especially within the fish and seafood sector. Traditional processing technologies such as drying or ... -
Modelling water and salt diffusion of cold-smoked Atlantic salmon initially immersed in refrigerated seawater versus on ice
Chan, Sherry Stephanie; Feyissa, Aberham Hailu; Jessen, Flemming; Roth, Bjørn; Jakobsen, Anita Nordeng; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2022)The effect of dry salting during the cold-smoking process was evaluated on Atlantic salmon initially stored in refrigerated seawater (RSW) or ice. A 2D mathematical model was developed from first principles, simulating the ... -
Muscle temperature at the point of filleting—Subsequent effect on storage quality of prerigor filleted raw- and cold-smoked Atlantic salmon
Lerfall, Jørgen; Rotabakk, Bjørn Tore (Journal article, 2016)The impact of increased muscle temperature at the point of filleting on fillet quality of raw- and cold-smoked Atlantic salmon was investigated. Commercially reared fish (5.65 kg, Kf: 1.23, pH: 7.29, muscle temperature: ... -
Norwegian Consumers’ Skepticism towards Smoke-Flavoring of Salmon—Is It for Real?
Waldenstrøm, Lene; Wahlgren, Marte Berg; Strand, Åse; Lerfall, Jørgen; Øvrum Gaarder, Mari (Peer reviewed; Journal article, 2022)The aim of the present study was to explore Norwegian consumers’ attitudes toward smoke-flavoring of cold smoked salmon (CSS), by conducting a digital survey and focus group discussions. Some of the smoke-flavoring techniques, ... -
Novel Packaging Concepts for Fresh Maki Sushi - Effect of Edible Coating and Modified Atmosphere Packaging on Microbiological and Physicochemical Changes at Different Storage Temperatures
Sørbø, Simen (Master thesis, 2021)Throughout the world there is a demand for more convenient, fresh, and healthier foods, and ready-to-eat (RTE) foods are becoming more sought-after. Retail sushi is a product that falls in under these categories. Although ... -
Nutritional profiling and contaminant levels of five underutilized fish species in Norway
Kendler, Sophie; Thornes, Frida Walle; Jakobsen, Anita Nordeng; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2023)Exploring and making use of underutilized marine resources can be a sustainable approach to achieve future demands of fish consumption by the ever-growing population. Five species, namely European plaice (Pleuronectes ... -
Nye metoder for bedre holdbarhet og mer miljøvennlig transport av lakseprodukter, faglig sluttrapport
Rotabakk, Bjørn Tore; Heide, Morten; Skåra, Torstein; Voldnes, Gøril; Lerfall, Jørgen; Vangen, Emma Råkvåg; Ziegler, Friederike; Iversen, Audun (Nofima rapportserie;, Research report, 2023)Resultatene i dette prosjektet viser at det er fullt mulig å senke klimautslippet knyttet til transport av norsk laks. Ved å gå over til eksport av fryst laks med båt til markeder som i dag får fersk fisk transportert med ... -
Physiochemical and Microbiological Quality of Lightly Processed Salmon (Salmo salar L.) Stored Under Modified Atmosphere
Abel, Nanna Louise; Rotabakk, Bjørn Tore; Rustad, Turid; Ahlsen, Vidar B; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2019)Low‐temperature cooking, such as sous vide, has become a favored method for processing seafood. For this method to be applicable for retail products, combinations with other processing steps are needed to keep the products ... -
Physiological and flesh quality consequences of pre-mortem crowding stress in Atlantic mackerel (Scomber scombrus)
Anders, Neil; Eide, Ida; Lerfall, Jørgen; Roth, Bjørn; Breen, Michael (Peer reviewed; Journal article, 2020)In commercial wild capture pelagic fisheries it is common practice to crowd catches to high densities to allow efficient pumping onboard. Crowding during the final stages of purse seine capture for small pelagic species ...