Blar i NTNU Open på forfatter "Mehli, Lisbeth"
-
ON-rep-seq as a rapid and cost-effective alternative to whole-genome sequencing for species-level identification and strain-level discrimination of Listeria monocytogenes contamination in a salmon processing plant
Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Krych, Lukasz; Knøchel, Susanne; Mehli, Lisbeth (Peer reviewed; Journal article, 2021)Identification, source tracking, and surveillance of food pathogens are crucial factors for the food-producing industry. Over the last decade, the techniques used for this have moved from conventional enrichment methods, ... -
Overlevelse av Salmonella enterica serovar Agbeni og Salmonella enterica serovar Typhimurium på tørket frukt og nøtter.
Jacobsen, Maja Sigerseth (Master thesis, 2020)Tørket frukt og nøtter har lav vannaktivitet (aw), og de fleste bakterier kan ikke vokse i slike omstendigheter. Noen matbårne patogene, slik som Salmonella, kan imidlertid overleve i flere måneder i mat med lav aw ved ... -
Overlevelse av Salmonella Typhimurium og Salmonella Agbeni på tørkede kokosprodukter
Braathen, Didrik (Master thesis, 2023)Tørkede produkter med lav vannaktivitet blir generelt regnet som spiseklare produkter som er trygge for konsum. Derimot er det en mulighet for noen patogene bakterier å overleve i slike miljøer som kan forårsake sykdommer ... -
Overlevelse og eventuell vekst av Salmonella i tørket frukt - en mulig risiko for norske forbrukere
Tretteng, Ingvild (Master thesis, 2020)Våren 2019 ble det påvist et sykdomsutbrudd med Salmonella i tørket frukt i Norge. Totalt fikk 58 personer påvist salmonellose og det var begge kjønn i alle aldre spredt rundt i hele landet som ble syke. Produktet som ble ... -
Phenotypic and Genotypic Characterization of Antimicrobial Resistance in Pseudomonas spp. isolated from the Salmon Industry
Reiche, Thorben (Master thesis, 2021)Antimikrobiell resistens (AMR) utgjør en alvorlig trussel mot verdens folkehelse. For å motarbeide denne trusselen kreves det multisektorale tilnærminger. Én helse-prinsippet er et godt eksempel på en slik tilnærming og ... -
Polygalacturonase-inhibiting protein (PGIP) in cultivatedstrawberry (Fragaria x ananassa) : characterisation and induction of the gene following fruit infection by Botrytis cinerea
Mehli, Lisbeth (Doktoravhandlinger ved NTNU, 1503-8181; 2004:153, Doctoral thesis, 2004)Polygalacturonase-inhibiting proteins (PGIPs) have been demonstrated to play a role in host defense in several plants. The PGIP now cloned from strawberry (Fragaria × ananassa) showed a high degree of homology to other ... -
Populasjonsstudie av Aeromonas media
Sandberg, Martin; Smalås, Håvard (Bachelor thesis, 2021)Aeromonas er en bakterieslekt som har sin opprinnelse i vann, men som påvises i næringsmidler som melk, kjøtt fisk og skalldyr. Enkelte arter av Aeromonas er patogene, både for dyr og for mennesker. Evnen til vekst både ... -
Possible pathogenic E. coli from environmental-, product- and process-samples from salmon slaughter processing plant
Hals, Jørgen Dahle (Master thesis, 2020) -
Resilient bacterial communities in a salmon processing environment: The impact on food safety
Thomassen, Gunn Merethe Bjørge (Doctoral theses at NTNU;2022:231, Doctoral thesis, 2022) -
The prevalence, genetic diversity and antibiotic resistance of Staphylococcus aureus in milk whey and cheese from artisan farm dairies
Thomassen, Gunn Merethe Bjørge; Jakobsen, Anita Nordeng; Mehli, Lisbeth; Hoel, Sunniva; Karlsen, Hanne (Journal article; Peer reviewed, 2016)In this study, coagulase positive staphylococci were detected in 45% of the 69 bovine milk, whey and cheese samples taken from five farm dairies, and all raw milk samples were contaminated. Genetic diversity, staphylococcal ... -
Towards the production of genetically modified strawberries which are acceptable to consumers
Schaart, Jan G.; Kjellsen, Trygve Devold; Mehli, Lisbeth; Heggem, Reidun; Iversen, Tor-Henning; Schouten, Henk J.; Krens, Frans A. (Journal article; Peer reviewed, 2011)This manuscript discusses different aspects that are relevant to genetically modified strawberry plants with improved characteristics and ‘acceptable’ to consumers and growers of strawberry. It starts with a consumer ... -
Towards the production of genetically modified strawberries which are acceptable to consumers
Schaart, Jan G.; Kjellsen, Trygve Devold; Mehli, Lisbeth; Heggem, Reidun; Iversen, Tor-Henning; Schouten, Henk J.; Krens, Frans A. (Journal article; Peer reviewed, 2011)This manuscript discusses different aspects that are relevant to genetically modified strawberry plants with improved characteristics and ‘acceptable’ to consumers and growers of strawberry. It starts with a consumer ... -
Utprøving og vurdering av metoder for påvisning av patogene bakterier i melk og ost fra gårdsysterier i Midt-Norge
Jakobsen, Anita Nordeng; Frøyen, Ove Johan; Mehli, Lisbeth; Strand, Åse; Karlsen, Hanne (Research report, 2016)Prosjektet omfattet utprøving og sammenligning av standard- og hurtigmetoder for påvisning av koliforme bakterier, Enterobacteriaceae, E. coli og koagulasepositive stafylokokker. Prøvematerialet var ystemelk, myse og ost ... -
Utvikling av begrepstester for å evaluere læringsdesign
Jakobsen, Anita Nordeng; Eggen, Per-Odd; Persson, Rolf Jonas; Mehli, Lisbeth (Journal article; Peer reviewed, 2021). -
Vekst av Listeria innocua i fast, kittmodnet ost. En undersøkelse av vekst og overlevelse av Listeria innocua i en fast, kittmodnet ost gitt dens fysiokjemiske endringer gjennom modningstiden, samt småskalaprodusenters forståelse og håndtering av regelverket for tilstedeværelse av Listeria spp.
Humstad, Frida Haugdahl (Master thesis, 2020)Hovedmålet med oppgaven er å etablere kunnskap om småskalaprodusert fast, kittmodnet ost «Tilsiter-type» sett i forhold til aktuelt regelverk og forskrifter, og undersøke om dens fysiokjemiske endringer gjennom modningstiden ... -
Viktigheten av studentaktiv og praksisnær læring for utformingen av en matteknolog
Mehli, Lisbeth; Jakobsen, Anita Nordeng; Persson, Rolf Jonas; Staberg, Ragnhild Lyngved (Journal article; Peer reviewed, 2021)Bachelorutdanningen i matteknologi ved NTNU utdanner kandidater som kan gå inn i en rekke ulike roller innen matindustri og forvaltning; eksempelvis innen kvalitetsarbeid og analyser, innovasjon og produktutvikling, ...