Blar i NTNU Open på forfatter "Lerfall, Jørgen"
-
Towards more sustainable food processing: a structured tool for the integration and analysis of sustainability aspects of processing equipment
Esmaeilian, Sara; Romsdal, Anita; Bar, Eirin Marie Skjøndal; Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen; Olsen, Anna (Chapter, 2023)Sustainable food production along with food security and safety demands attention. Reducing the undiagnosed impacts of the food processing sector contributes to the transition towards a more sustainable food production ... -
Undersøkelse av hvordan kaldrøkt laks påvirkes ved bruk av røyksyre i forhold til bøkeflis
B. Lindsetmo, Even; S. Sølvesen-Myhre, Magnus; M. Sølvesen-Myhre, Veronica (Bachelor thesis, 2019)Prosjektets hovedmål var å undersøke hvordan fysiokjemiske parametere i Atlantisk laks (Salmo salar) påvirkes når det benyttes røyksyre til å kaldrøyke fisken sammenlignet med kaldrøyking med bøkeflis. Laksen ble tørrsaltet, ... -
The use of atomized purified condensed smoke (PCS) in cold-smoke processing of Atlantic salmon - Effects on quality and microbiological stability of a lightly salted product
Valø, Torunn; Jakobsen, Anita Nordeng; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2020)A novel technology for smoking of muscle foods is atomization of purified condensed smoke (PCS). The use of PCS is supported by the European Union and is considered healthier than traditional smoke-processing and is nowadays ... -
The use of soluble gas stabilization technology on food – A review
Esmaeilian, Sara; Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen; Jakobsen, Anita Nordeng; Abel, Nanna Louise; Sivertsvik, Morten; Olsen, Anna (Peer reviewed; Journal article, 2021)Background Increasing the shelf life of perishable food products contributes to lower food waste and the possibility of widening distribution outreach in the food value chain. Soluble gas stabilization (SGS) technology ... -
Using renowned chefs for VeriTaste™ as a sensory method analysis in food products – A comparison of Atlantic salmon stored in refrigerated seawater and on ice
Chan, Sherry Stephanie; Iversen, Stian Gjerstad; Skuland, Aase Vorre; Rotabakk, Bjørn Tore; Lerfall, Jørgen; Rognså, Guro Helgesdotter; Roth, Bjørn (Journal article; Peer reviewed, 2023) -
Utnyttelse av bioaktive komponenter fra butare (Alaria esculenta) for økt kvalitet i et filetprodukt av Atlantisk laks (Salmo salar L) pakket i modifisert atmosfære
Kopperud, Stian (Master thesis, 2018)I denne masteroppgaven skulle det undersøkes om bioaktive komponenter fra butare (Alaria esculenta) har et potensiale som ingrediens i en alginatbasert coating for økt kvalitet i et filetprodukt av Atlantisk laks (Salmo ... -
Water holding properties of Atlantic salmon
Roth, Bjørn; Jessen, Flemming; Jakobsen, Anita Nordeng; Lerfall, Jørgen (Peer reviewed; Journal article, 2021)With global seafood production increasing to feed the rising population, there is a need to produce fish and fishery products of high quality and freshness. Water holding properties, including drip loss (DL) and water ... -
Økt kunnskap om innløsning av CO2 i filet av Atlantisk laks (Salmo salar L.) og fiskekaker
Johnsen, Elena Marie (Master thesis, 2020)Denne masteroppgaven er skrevet som en del av prosjektet «Concept Development of Full-scale Soluble Gas Stabilization Technology for Seafood» (prosjekt nr. 294 641) og er et samarbeid mellom Norges teknisk-naturvitenskapelige ...