Bruk av arkivkilder til utdanningsformål – Det finnes også andre fortellinger
Abstract
Hvordan kan fortiden gjøres aktuell for nye generasjoner?
Hvilke muligheter og utfordringer finnes ved bruk av arkivkilder til utdanningsformål? Arkiver opprettes og bevares fordi ulike virksomheter, organisasjoner eller personer har behov for å dokumentere sine aktiviteter. I sin samtid er arkivene gjerne viktige for å ivareta rettsikkerhet og kontrollbehov. Av ettertiden kan de brukes til langt flere formål enn det de opprinnelig ble skapt til. De er både kilder til informasjon og til utvikling av fortellinger om fortiden, som vi for eksempel finner i lærebøker og historieverk.
Men skal kunnskapen om og formidlingen av fortiden bare baseres på andres ferdig utformede fortellinger? Ifølge opplæringslovens formålsparagraf skal den oppvoksende generasjonen få mulighet til å få utløp for skaperglede, engasjement og utforskertrang. Det innebærer at de må få stille nye spørsmål og kunne skape sine egne fortellinger.
Lærerstudenter er derfor en sentral målgruppe. Vi kan anta at de med økt kunnskap lettere vil ta i bruk arkivkilder i undervisningen. På den måten kan de nå ut til mange elever gjennom et langt yrkesliv. Arkivkyndige lærere kan selv utvikle egne undervisningsopplegg tilpasset ulike målgrupper.
Forskningsarbeidet består av teoretiske analyser og praktisk utprøving av ulike undervisningsmetoder. Avhandlingen bygger på seks forskningsartikler. De tre første tar for seg metodiske utfordringer. De tre siste vektlegger utvikling og presentasjon av fortellinger og historiefaglige framstillinger med grunnlag i slike kilder.
Når arkivdokumenter benyttes i undervisningen, gir det innsikt i praktisk, kildekritisk arbeid. Denne kompetansen forutsetter læreplanverket at folk flest skal mestre. Erfaringene som trekkes fram i avhandlingen, viser at arkivene selv må legge mer innsats i å gjøre dem synlige, forståelige og tilgjengelige.
Arkivvitenskapen har hittil lagt stor vekt på å forstå hvordan arkiver dannes og bevares, altså arkivenes «innpakning». Arkivdidaktikk, som er avhandlingens forskningsområde, handler om å finne fram til og legge til rette for bruk av kilder som treffer målgruppen, og som kan forklare, berike, belyse og gjerne også utfordre den eksisterende kunnskapen og de etablerte fortellingene om fortiden
Forskningen viser hvilke hensyn som må tas for at arkivenes innhold skal kunne benyttes av lærere og elever, på en måte som gjør at de opplever mestring og læring. Man må ta hensyn til gapet mellom de som har og de som ikke har arkivkompetanse fra før. Da kan studentene oppdage nye fortellinger om fortiden som ikke er fortalt, og se at arkivmaterialet åpner for nye fortolkninger av det vi allerede vet.
Has parts
Paper 1: Fintland, Ine W. Archival Descriptions through the Looking Glass: Paratexts in Wonderland. The American Archivist 2016 ;Volum 79.(1) s. 137-160. Published by Society of American Archivists. Open Access CC BY. Available at: http://dx.doi.org/10.17723/0360-9081.79.1.137Paper 2: Fintland, Ine Westlye; Aasland, Tora; Braut, Geir Sverre. Forteljingar om krig. Heimen - Lokal og regional historie 2023 ;Volum 60.(1) s. 7-28. Utgitt av Scandinavian University Press. Denne artikkelen er publisert med åpen tilgang (open access) under vilkårene til Creative Commons CC BY 4.0-lisens. http://dx.doi.org/10.18261/heimen.60.1-2.2
Paper 3: Fintland, Ine W; Østebø, Synnøve. Av papir kan du atter oppstå - Arkivenes uhørte fortellinger om liv. I: Mikrohistorie. Museumsforlaget AS 2020 ISBN 9788283050936. s. 85-135.
Paper 4: Fintland, Ine W. Gjenopplivingen i arkivet. Narrativ polyfoni som didaktisk tilnærming i historiefaget.. Heimen - Lokal og regional historie 2018 ;Volum 55.(3) s. 264-278. Utgitt av Scandinavian University Press. Denne artikkelen er publisert med åpen tilgang (open access) under vilkårene til Creative Commons CC BY 4.0-lisens. Tilgjengelig: http://dx.doi.org/10.18261/issn.1894-3195-2018-03-05
Paper 5: Fintland, Ine W. Apapir blir det liv - Bruk av arkivkilder i undervisning. Norsk arkivforum 2020 ;Volum 26. s. 45-82. Denne artikkelen er publisert med åpen tilgang (open access) under vilkårene til Creative Commons CC BY 4.0-lisens.
Paper 6: Fintland, Ine W; Smith-Solbakken, Marie. Arkivkilder - nøkler til dybdelæring. Norsk arkivforum 2022 ;Volum 28. s. 89-117. Denne artikkelen er publisert med åpen tilgang (open access) under vilkårene til Creative Commons CC BY 4.0-lisens.