Occurrence of Bisphenols and Benzophenones in Blue Mussels (Mytilus edulis) from grocery store in Trondheim
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3168009Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
- Institutt for kjemi [1421]
Sammendrag
Produksjonen og utbredt bruk av nye kjemikalier har ført til fremveksten av kjemikalier hvis forekomst, miljøskjebne og potensielle toksisitet på menneskers helse og dyreliv ennå ikke er studert. Bisfenoler og benzofenoner er to klasser av nye forurensninger med hormonforstyrrende egenskaper som er mye brukt i mange industrielle og personlig pleieprodukter, noe som fører til at de oppdages i miljømessige og biologiske matriser. Som filtermatere akkumulerer blåskjell mange forurensninger i vannet, og kan derfor brukes som biomonitorer for å sjekke forurensning i vannmiljøet. Det er derfor nødvendig å vurdere forekomsten av bisfenoler og benzofenoner i blåskjell siden de tjener som mat for mennesker og andre organismer. Prøvene kjøpt fra en dagligvarebutikk i Trondheim ble vurdert for bisfenoler og benzofenoner. Prøvene ble forsterket med interne standarder, og analyttene ble ekstrahert med organiske løsemidler og ultralydbehandling og analysert ved bruk av UPLC-MS/MS. Totalt syv analytter av de fjorten analyserte ble påvist over deteksjonsgrensen, og bisfenol Z (BPZ) ble påvist for første gang i blåskjell. Bisfenol S (BPS) hadde den høyeste deteksjonsfrekvensen (90 %) av bisfenolanalogene, mens bisfenol A (BPA) hadde den høyeste mediankonsentrasjonen (19,04 ng/g tørrvekt). For benzofenonanaloger hadde BP-8 den høyeste deteksjonsfrekvensen (86,7 %), med en median konsentrasjon på 10,52 ng/g tørrvekt. Menneskelig risikoeksponering ble bestemt ved å beregne estimert daglig inntak (EDI) av målanalyttene gjennom inntak av blåskjell. De oppnådde verdiene ble sammenlignet med tolerabelt daglig inntak (TDI)-verdien satt av European Food Safety Authority (EFSA). EDI-verdiene for den totale bisfenolen oversteg TDI-verdiene, noe som indikerer at kostinntaket av blåskjell kjøpt fra dagligvarebutikken kan utgjøre en helsetrussel for mennesker. Imidlertid var EDI-ene for det totale antallet benzofenoner mye lavere enn TDI, noe som tyder på at det ikke er noen risiko for menneskers helse når det gjelder benzofenoner ved gjeldende grense. The production and widespread use of new chemicals has led to the emergence of chemicals whose occurrence, environmental fate and potential toxicity on human health and wildlife are yet to be studied. Bisphenols and benzophenones are two classes of emerging contaminants with endocrine-disrupting capabilities widely applied in many industrial and personal care products, leading to their detection in environmental and biological matrices. As filter feeders, mussels accumulate many pollutants in the water hence, can be used as biomonitors to check for contamination in the aquatic environment. It is therefore, necessary to assess the occurrence of bisphenols and benzophenones in mussels since they serve as food for humans and other organisms. The samples bought from a grocery store in Trondheim were assessed for bisphenols and benzophenones. The samples were fortified with internal standards, and the analytes were extracted with organic solvents and ultrasonication and analyzed using UPLC-MS/MS. A total of seven analytes out of the fourteen analyzed were detected above the limit of detection, and bisphenol Z (BPZ) was detected for the first time in mussels. Bisphenol S (BPS) had the highest detection frequency (90 %) of the bisphenol analogues, while bisphenol A (BPA) had the highest median concentration (19.04 ng/g dry weight). For benzophenone analogues, BP-8 had the highest detection frequency (86.7 %), with a median concentration of 10.52 ng/g dry weight. Human risk exposure was determined by calculating the estimated daily intake (EDI) of the target analytes through the consumption of mussels. The values obtained were compared with the tolerable daily intake (TDI) value set by the European Food Safety Authority (EFSA). The EDIs for the total bisphenol exceeded the TDI values, indicating that the dietary intake of mussels bought from the grocery store may pose a health threat to humans. However, the EDIs for the total benzophenones were much lower than the TDI, suggesting there is no risk to human health regarding benzophenones at the current limit.