Hvordan påvirker svekket oral helse ernæring hos eldre pasienter på sykehjem, og hvilke ansvar har sykepleier tilknyttet pasienters orale helse?
Abstract
Bakgrunn: Andelen eldre mennesker i samfunnet er i stadig økning. Det vil dermed være økt behov for sykepleiere innen eldreomsorgen, og deres kunnskaper vil være avgjørende for eldre pasienter sin helse. Eldre pasienters orale helse er område som ofte underprioriteres på sykehjem, hvor det er stor arbeidsmengde og tidspress for sykepleier. Eldre er også en sårbar pasientgruppe, som har en økt risiko for underernæring. Svekket oral helse kan være av betydning for ernæringsinntaket Hensikt: Formålet med oppgaven er å undersøke hvordan svekket oral helse hos eldre på sykehjem påvirker ernæring. Samt å utforske hva som er sykepleiers ansvar knyttet til ivaretakelse av oral helse. Metode: Et systematisk litteraturstudium basert på sju forskningsartikler. Arbeidet er gjennomført i tidsperioden fra mars 2024 til mai 2024. Resultat: Eldre pasienter på sykehjem er i større risiko for underernæring, enn pasienter i andre helseinstitusjoner. Denne gruppen har også høyst prevalens av orale symptomer. Munntørrhet, svelgevansker og tyggevansker er de hyppigste orale symptomene, og er risikofaktorer for utvikling av underernæring. Svekket oral helse kan også føre til sosial isolasjon under måltid, og redusert psykisk velvære. Sykepleier kan avdekke svekket oral helse. Forbedring av pasienters orale helse er avhengig av kontinuitet og motivasjon på individnivå og organisasjonsnivå. Konklusjon: Svekket oral helse er en predisponerende faktor for underernæring eller lavt ernæringsinntak, samt sosial isolasjon under måltid. Sykepleier har et lovpålagt ansvar om å ivareta pasienters orale helse, støttet av yrkesetiske retningslinjer og sykepleierteori. Background: The proportion of older people in the society is constantly growing. Therefore, there will be an increased need for nurses in the geriatric field. Their knowledge will be crucial for elderly patients’ health. Something that is commonly under-prioritized in nursing homes, is oral health. In nursing homes there are often a heavy workload, as well as time pressure on the staff. Elder patients are a vulnerable group, with an increased risk of malnutrition. Compromised oral health can impact the nutritional intake. Objectives: The objective with the study is to examine how impaired oral health affects the nutrition of elderly patients in nursing homes. It is also an objective to investigate what responsibilities the nurse has, linked to patients’ oral health. Method: The study is designed as a systematic literature review based on seven articles. The research and writing are done between March and May 2024. Results: Elderly patients in nursing homes have a greater risk of becoming malnourished, compared to patients in other healthcare institutions. This group has a larger prevalence of oral symptoms. Mouth dryness, swallowing difficulties and chewing difficulties are the most frequent symptoms, and are risk factors for developing malnourishment. Impaired oral health can also lead to social isolation during meals, and reduced psychological well-being. The nurse can uncover impaired oral health. Improvement of patients’ oral health is dependent on continuity and motivation on an individual and organizational level. Conclusion: Impaired oral health is a predisposing factor for malnourishment or low nutrient consumption, and social isolation during meals. The nurse has a liability by law to look after patients’ oral health, supported by professional ethical guidelines an nursing theory.