Optimal løsning for ventilasjon for små leiligheter med hensyn på inneklima og energibruk
Abstract
De gjeldende byggtekniske forskriftene inkluderer standardverdier for ventilasjon, men dagens små leiligheter med åpne planløsninger utfordrer balansen mellom energibesparelse og et sunt inneklima. Spesielt mangler det dokumenterte løsninger for effektivt avtrekk fra platetopp og komfyr i moderne kjøkken. Det finnes heller ikke pålitelig dokumentasjon som klart viser hvordan moderne kjøkkenavtrekkssystemer med resirkulering påvirker inneklimaet gjennom filtrering av luft før den føres tilbake.
For å undersøke og dokumentere dette, samt teste hypotesen om at dagens byggeforskrifter ikke sikrer et tilstrekkelig godt inneklima, ble det gjennomført et omfattende måleprogram i to nyere leiligheter i Trondheim. Disse leilighetene har ulike løsninger for kjøkkenventilasjon. Målingene inkluderte partikkelnivå, CO2 og lyd. I tillegg ble den såkalte “Hamburgertesten” utført, der en hamburger ble stekt for å analysere og diskutere påvirkningen av matlaging på inneklimaet. Det er viktig å merke seg at målingene er relative til hverandre og at resultatene analyseres over tiden målingen blir tatt.
Resultatene viser at det tar flere timer før partikkelnivået stabiliserer seg til nivået før stekingen. Dette indikerer at inneklimaet blir betydelig påvirket av matlaging. Selv om kjøkkenhettene som ble testet hadde tilstrekkelig luftmengde i henhold til kravene i TEK17, viste det seg at de ikke klarte å fange opp tilstrekkelig matos for å opprettholde et godt inneklima.Måleopplegget og diskusjonen av resultatene førte til et forslag om en forbedret måte å designe kjøkkenventilasjon på. Dette designet tar sikte på å balansere energibesparelser og inneklimakvalitet bedre, for å sikre et sunt og komfortabelt inneklima for beboerne. Konklusjonen understreker behovet for økt fokus på inneklima i moderne boligbygging, og at ikke fokuset på energibesparelser tar overhånd. Current building regulations contain standard values for ventilation, but today's small apartments with open floor plans pose a challenge for the balance between energy saving and a healthy indoor climate. In particular, there is a lack of documented solutions for efficient extraction from hobs and ovens in modern kitchens. There is also no reliable documentation that clearly shows how modern kitchen extraction systems with recirculated air affect the indoor climate through air filtration before recirculation.
To investigate and document this and to test the hypothesis that today's building regulations do not provide a sufficiently good indoor climate, an extensive measurement program was carried out in two newer apartments in Trondheim. These apartments have different solutions for kitchen ventilation. Among other things, particle content, $CO_2$ and noise were measured. In addition, the so-called ``hamburger test'' was carried out, where a hamburger was friedin order to analyze and discuss the influence of cooking on the indoor climate. It is important to note that the measurements are relative to each other and that the results are evaluated beyond the time of measurement.
The results show that it takes several hours for the particle concentration to stabilize at the pre-frying level. This indicates that the indoor climate is significantly influenced by cooking. Although the extractor hoods tested had a sufficient air volume in accordance with although the air conditioners met the requirements of TEK17, it turned out that they were not able to capture enough contamination from cooking to maintain a good indoor climate.
The measurement scheme and discussion of the results led to a proposal for the correct design of the kitchen ventilation. This concept aims to strike a balancebetween energy savings and better indoor climate quality to ensure a healthy and comfortable indoor climate for the occupants. The conclusion emphasizes the need for greater consideration of the indoor environment in modern housing construction and that energy savings must not take a back seat hand.