Estimating the Carbon Footprint of Norway's Food Consumption: The Impact of Domestically Produced vs. Imported Food
Abstract
Tiltak for å redusere klimaavtrykket i de globale matsystemene er avgjørende for å begrense global oppvarming. Den norske regjeringen har lagt vekt på at utslipp fra matproduksjon i landbrukssektoren må gå ned for å lette det totale karbonfotavtrykket i Norge. Samtidig har de et mål om å øke selvforsyningen. Ettersom selvforsyningsgraden påvirker karbonfotavtrykket og omvendt, er det nødvendig å se disse målene i sammenheng. Dette krever detaljert kunnskap om utslippene fra både norsk matproduksjon og importerte råvarer. Hovedmålet i denne studien var å kvantifisere klimapåvirkningen (fra vugge til gårdsport) av all mat som produseres til norsk konsum. En ny metode ble utviklet for å estimere matforsyning basert på produksjonsland og matvaregruppe. Dette ble kombinert med resultater fra livssyklusanalyser av matprodukter for å beregne den totale klimapåvirkningen av norskprodusert og importert mat adskilt, fordelt på ulike matvaregrupper. Studien hadde i tillegg et mål om å undersøke sammenhengen mellom selvforsyningsgraden og klimapåvirkningen av mat, samt identifisere nøkkelstrategier for å begrense klimafotavtrykket av det norske matbehovet.
Studien viser at norskprodusert mat har en høyere klimapåvirkning enn importert mat. Dette var også tilfelle for konstruerte scenarioer der matbehovet knyttet til den nåværende norske dietten ble dekt av enten norsk produksjon eller import. Oppbygningen av selve dietten viser seg likevel å ha større påvirkning på det totale klimafotavtrykket fra mat, enn hvorvidt maten er produsert innenlands eller utenlands. Ettersom animalbaserte matvarer står for hovedandelen av klimapåvirkningen, er et viktig utslippsreduserende tiltak å gå over til et mer plantebasert kosthold. Siden den nåværende matproduksjonen i Norge i stor grad belager seg på husdyrproduksjon, er dette spesielt utfordrende med tanke på det parallelle målet om å øke selvforsyningsgraden. I tillegg viser resultatene at plantebasert mat generelt er mer utslippsintensivt i Norge enn utenlands. Disse funnene impliserer at norsk matproduksjon må gjennomgå drastiske endringer for å redusere karbonfotavtrykket av Norges matbehov uten å minke selvforsyningsgraden. Mitigation efforts within the global food systems are crucial to limit global warming. The Norwegian Government has emphasized that the emissions from the agri-food sector must be reduced tolessen Norway's total carbon footprint. Simultaneously, they aim to increase self-sufficiency.Since the self-sufficiency rate affects the carbon footprint of food and vice versa, these two goalsshould be considered together. This requires detailed knowledge about the emissions caused bydomestically produced and imported food. The main objective of this study was to quantify theclimate impact (cradle-to-farm gate) of all food production covering Norway’s consumption. Anovel method was developed to estimate the food supply based on the producer country and foodcategory. This was used in unison with results from life cycle assessments of food products toobtain the total climate impact for domestically produced food and imports separately, furtherdivided into food categories. In addition, the study aimed to investigate the relationship betweenself-sufficiency and the climate impact of food, and to identify key climate change mitigationstrategies for the Norwegian food demand.
The study shows that domestically produced food has a larger climate impact than importedfood. This also applied to the constructed scenarios where the food demand caused by the currentNorwegian diet is covered by only domestic production or imports. However, dietary patternsare found to have a larger influence on the climate impact of food than the self-sufficiency rate.Animal-based products account for the dominant share of total impact, indicating that a crucialclimate change mitigation strategy is to reduce animal-based food consumption. Since the currentdomestic food production relies heavily on livestock, this is particularly challenging, consideringthe goal of increasing self-sufficiency. Additionally, the results show that plant-based food is moreemission-intensive in domestic production than imports. Consequently, the findings imply thatdomestic food production must undergo drastic changes to reduce the carbon footprint of Norway’sfood demand without lowering self-sufficiency.