Hvorfor bygges det dårlig arkitektur i dag? - Arkitektenes forklaring på hvorfor prosjekter går dårlig
Abstract
Gjennom analyser av intervjuer gjort av 16 norske arkitekter undersøkes det hva som i dag er årsaker til at det bygges dårlig arkitektur. I tillegg til å ha besvart den konkrete problemstillingen har resultatene også gitt en forståelse av hva arkitekter i dag verdsetter i deres vurdering av hva dårlig arkitektur er. Oppgaven er også et innspill til hvordan arkitekter kan gå frem for å forbedre den arkitekturen som bygges. Det har også blitt belyst hvordan spenningen mellom den interne diskusjonen innad i faget rundt arkitekturproduksjon og den eksterne diskusjonen utenfor arkitektmiljøet som preger byggeprosjekter i dag, påvirker både arkitektene og den arkitekturen som bygges.
Hva som legges i begrepet arkitektur varierer, men denne studien viser at det tydelig er fire retninger som preger arkitektenes vurdering av arkitektur i dag. Disse er utseende, bærekraft, funksjonalitet og helhetsbidrag, og er særlig interessante som et motsvar til den industrialiserte kontekstens påvirkning på arkitekturen, der økonomiske hensyn i stor grad er førende.
Svarene på problemstillingen rundt hvorfor det bygges dårlig arkitektur er mange og sprikende, men det virker som om variert forståelse av arkitektens rolle i dagens kontekst er en kilde til at problemer oppstår. Mangel på innflytelse og manglende kontinuerlig deltagelse gjennom prosjekter er to av de mest nevnte grunnene til at det bygges dårlig arkitektur i dag sett fra arkitektenes synspunkt. Videre nevnes også økonomi og reguleringer som faktorer som i svært stor grad påvirker arkitekturen som bygges. Og der de to sistnevnte faktorene kan se ut til å reflektere hvordan den industrialiserte byggeprosessen har blitt, kan det virke som om det er flere ting arkitektene kan ta tak i for å bedre tilpasse seg konteksten og samarbeidet de er en del av. På den måten kan kanskje forventningene til hva arkitektens rolle i prosjekter er i større grad begynne å samsvare mellom arkitektene og byggebransjen for øvrig. Og kanskje nettopp det kan være første skritt på veien til å bygge bedre arkitektur.