ADHD-symptomer og kjønn En kvantitativ studie om indre motivasjon, innsats og selvvurdering av kompetanse hos elever i videregående opplæring
Master thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3150226Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
Hensikten med denne studien er å undersøke hvilke effekter ADHD-symptomer og kjønn har på elevers indre motivasjon, innsats og selvvurdering av kompetanse. Studien baserer seg på foreliggende kvantitativt datamaterialet fra forskningsprosjektet «Livet i skolen» som er et samarbeid mellom NTNU og Trøndelag fylkeskommune. Utvalget er et bekvemmelighetsutvalg som består av 2123 elever fra gamle Sør-Trøndelag fylke.
For å besvare forskningsspørsmål og hypoteser er det gjennomført korrelasjonsanalyser og tre toveis-ANOVAer. I forbindelse med studiets kvalitetssikring er det og gjennomført deskriptive analyser, faktoranalyser, reliabilitetsanalyser og sensitivitetsanalyser. Resultatene fra hovedanalysene er diskutert i lys av tidligere forskning på feltet samt det teoretiske rammeverket som ligger til grunn. Funnene stemmer delvis overens med hva som var forventet å finne med bakgrunn av tidligere forskning og teori. Det viste seg å være signifikante forskjeller mellom lavt-, moderat- og høyt symptomnivå av ADHD på variablene indre motivasjon, innsats og selvvurdering av kompetanse. Lignende viste analysene signifikante forskjeller mellom kjønn på innsats og selvvurdering, men ikke på indre motivasjon. Hypotesen om interaksjonseffekter ble hverken bekreftet eller avkreftet da den hadde en eksplorerende tilnærming til funn. Det ble i denne studien ikke funnet signifikante interaksjonseffekter mellom ADHD-symptomer og kjønn på indre motivasjon, innsats eller selvvurdering av kompetanse. Som tyder på at effekten av ADHD-symptomer på utfallsvariablene ikke avhenger av kjønn i denne studien.
Gjennom diskusjonen ble det løftet fram at uavhengig av en ADHD-diagnose har faktorene indre motivasjon, innsats og selvvurdering av kompetanse stor betydning for elevenes psykiske helse og prestasjoner i skolen og at de er i samspill med hverandre. Funnene belyser sentrale aspekter der bl.a. skolens klasseromsstruktur, karakterer og lærere kan ha betydning for elevenes motivasjon, innsats og selvvurdering av kompetanse.