Hvordan kan sykepleiere på sykehjem bidra til å forebygge underernæring hos pasienter med demens?
Bachelor thesis
Permanent lenke
https://hdl.handle.net/11250/3141674Utgivelsesdato
2024Metadata
Vis full innførselSamlinger
Sammendrag
SAMMENDRAG.
Tittel: Hvordan kan sykepleiere på sykehjem bidra til å forebygge underernæring hos pasienter med demens?
Dato:27.05.2024.
Forfattere: Mengesha Michael Mlash (10114). Sebhatu Amanuel Beraki (10004).Veileder(e): Elin Stikbakke.
Stikkord/nøkkelord sykepleier, forebygge, underernæring, demens og sykehjem(3-5 stk).
Antall sider/ord: 52/7500.Antall vedlegg: 2.
Kort beskrivelse av bacheloroppgaven:
Bakgrunn: Antallet eldre mennesker i Norge øker hvert år, og dette fører til en økning i antall pasienter med demens siden prevalensen øker med alderen.
Hensikten: med denne oppgaven er å øke kunnskapen om forebyggende tiltak mot underernæring hos pasienter med demens som bor på sykehjem, og samtidig belyse sykepleierens rolle i tidlig oppdagelse og forebygging av underernæring.
Metode: Denne oppgaven er en systematisk litteraturstudie og er basert på syv forskningsartikler som belyser og svarer på problemstillingen.
Resultat: Fem hovedtemaer ble avdekket: 1. Personsentrert ernæringspleie og kvaliteten på omsorg, 2. Tilpasset miljø ved måltider, 3. Tilstrekkelig kunnskap og regelmessig bruk av screeningverktøy, 4. Tannhelse og tannpleie, 5. Oral ernæringstilskudd («næring drikke») og fysisk aktivitet for å øke appetitten.
Konklusjon: Sykepleiere spiller en avgjørende rolle i forebyggingen av underernæring hos demente pasienter på sykehjem ved å skape et miljø tilpasset hver enkelt pasients preferanser og ivareta tannhelsen. Bruk av screeningverktøy er avgjørende for å identifisere pasienter i risiko for underernæring på et tidlig stadium. Videre må sykepleiere være oppmerksomme på mulige bivirkninger av medisiner som kan påvirke pasientens appetitt. ABSTRACT.
Title: How can nurses in nursing homes contribute to prevention malnutrition in patients with dementia?
Date:27.05.2024
Authors: Mengesha Michael Mlash (10114).Sebhatu Amanuel Beraki (10004).
Supervisor(s): Elin Stikbakke.
Keywords: nurse, prevent, malnutrition, dementia, nursing home(3-5. items).Number of pages/words: 52/ 7500 Number of appendix: 2
Short description of the bachelor thesis:Background: The number of elderly people in Norway increases every year, leading to a rise in the number of patients with dementia, as the prevalence of dementia increases with age.
Purpose: The purpose of this thesis is to enhance our understanding of preventive measures against malnutrition in patients with dementia living in nursing homes. Additionally, it aims to highlight the role of nurses in the early detection and prevention of malnutrition.
Method: This thesis is a systematic literature review based on seven research articles that address and provide answers to the research question.
Result: Five main themes were revealed: 1. person-centered nutrition care and the quality of care, 2. adapted environment during meals, 3. adequate knowledge and regular use of screening tools, 4. dental health and dental care, 5. oral nutrition supplements (e.g., nutrition drink) and promoting physical activity to increase appetite.
Conclusion: Nurses play a critical role in preventing malnutrition in dementia patients in nursing homes. This includes creating an environment adapted to each individual patient's preferences, ensuring dental health, and using screening tools to identify patients at risk of malnutrition early. Furthermore, nurses must be aware of possible side effects of medications that can affect the patient's appetite.