• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
  • Institutt for helsevitenskap Gjøvik
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for medisin og helsevitenskap (MH)
  • Institutt for helsevitenskap Gjøvik
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Hvordan kan sykepleiere på sykehjem bidra til å forebygge underernæring hos pasienter med demens?

Mengesha, Michael.; Sebhatu, Amanuel.
Bachelor thesis
Thumbnail
View/Open
no.ntnu:inspera:190976017:233876841.pdf (1.591Mb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/3141674
Date
2024
Metadata
Show full item record
Collections
  • Institutt for helsevitenskap Gjøvik [1803]
Abstract
SAMMENDRAG.

Tittel: Hvordan kan sykepleiere på sykehjem bidra

til å forebygge underernæring hos pasienter

med demens?

Dato:27.05.2024.

Forfattere: Mengesha Michael Mlash (10114).

Sebhatu Amanuel Beraki (10004).

Veileder(e): Elin Stikbakke.

Stikkord/nøkkelord sykepleier, forebygge, underernæring, demens og sykehjem

(3-5 stk).

Antall sider/ord: 52/7500.

Antall vedlegg: 2.

Kort beskrivelse av bacheloroppgaven:

Bakgrunn: Antallet eldre mennesker i Norge øker hvert år, og dette fører til en økning i

antall pasienter med demens siden prevalensen øker med alderen.

Hensikten: med denne oppgaven er å øke kunnskapen om forebyggende tiltak mot

underernæring hos pasienter med demens som bor på sykehjem, og samtidig belyse

sykepleierens rolle i tidlig oppdagelse og forebygging av underernæring.

Metode: Denne oppgaven er en systematisk litteraturstudie og er basert på syv

forskningsartikler som belyser og svarer på problemstillingen.

Resultat: Fem hovedtemaer ble avdekket: 1. Personsentrert ernæringspleie og kvaliteten på

omsorg, 2. Tilpasset miljø ved måltider, 3. Tilstrekkelig kunnskap og regelmessig bruk av

screeningverktøy, 4. Tannhelse og tannpleie, 5. Oral ernæringstilskudd («næring drikke») og

fysisk aktivitet for å øke appetitten.

Konklusjon: Sykepleiere spiller en avgjørende rolle i forebyggingen av underernæring hos

demente pasienter på sykehjem ved å skape et miljø tilpasset hver enkelt pasients preferanser

og ivareta tannhelsen. Bruk av screeningverktøy er avgjørende for å identifisere pasienter i

risiko for underernæring på et tidlig stadium. Videre må sykepleiere være oppmerksomme på

mulige bivirkninger av medisiner som kan påvirke pasientens appetitt.
 
ABSTRACT.

Title: How can nurses in nursing homes contribute to

prevention malnutrition in patients with dementia?

Date:27.05.2024

Authors:

Mengesha Michael Mlash (10114).

Sebhatu Amanuel Beraki (10004).

Supervisor(s): Elin Stikbakke.

Keywords: nurse, prevent, malnutrition, dementia, nursing home

(3-5. items).

Number of pages/words: 52/ 7500

Number of appendix: 2

Short description of the bachelor thesis:

Background: The number of elderly people in Norway increases every year, leading to a rise

in the number of patients with dementia, as the prevalence of dementia increases with age.

Purpose: The purpose of this thesis is to enhance our understanding of preventive measures

against malnutrition in patients with dementia living in nursing homes. Additionally, it aims to

highlight the role of nurses in the early detection and prevention of malnutrition.

Method: This thesis is a systematic literature review based on seven research articles that

address and provide answers to the research question.

Result: Five main themes were revealed: 1. person-centered nutrition care and the quality of

care, 2. adapted environment during meals, 3. adequate knowledge and regular use of screening

tools, 4. dental health and dental care, 5. oral nutrition supplements (e.g., nutrition drink) and

promoting physical activity to increase appetite.

Conclusion: Nurses play a critical role in preventing malnutrition in dementia patients in

nursing homes. This includes creating an environment adapted to each individual patient's

preferences, ensuring dental health, and using screening tools to identify patients at risk of

malnutrition early. Furthermore, nurses must be aware of possible side effects of medications

that can affect the patient's appetite.
 
Publisher
NTNU

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit