Mot en bærekraftig tarenæring: Perspektiver om bærekraftighet i en ny og voksende sjønæring
Description
Full text not available
Abstract
Denne oppgaven forsøker å svare på hvordan næringsaktører i tareindustrien tolker og anvender bærekraftsbegrepet og bærekraft i praksis. Den søker også svare på hva deres syn vedrørende bærekraft antyder om de utfordringene de vil møte ved å promotere industrien som bærekraftig eller med å lykkes, gitt at bærekraftsbegrepet er så stresset i disse dager. Intervjuer av 6 næringsaktører, gjennomført i mars og april 2022, er benyttet for å sammenlikne deres forståelse med definisjoner av bærekraft i forskningslitteratur og av internasjonale og nasjonale rammer i havbrukssektoren.
Studien viser at næringsaktørene i hovedsak tenker på miljøhensyn når de sier at noe er bærekraftig. Dette er i tråd med det bærekraftssynet som presenteres i de nasjonale rammene for havbruksnæringen, men sammenliknet med den flerdimensjonale bærekraftsforståelsen som de internasjonale rammene for havbrukssektoren og forskningslitteraturen domineres av er dette en smal forståelse av begrepet.
Funnene tyder ikke på at de vil møte store utfordringer i å promotere industrien som bærekraftig, da aktørene hensyntar de vanligste miljømessige klagene som forbindes med lakseindustrien og dermed også tareindustrien. Det er relativt lite motstand mot tareindustrien i dag, noe som peker på en høy grad av sosial aksept og som antyder at næringens største barriere, tilgang til areal, ikke vil hindre aktørene og næringen i å lykkes. This paper seeks to answer how business actors in the kelp industry interpret and apply the concept of sustainability and sustainability in practice. It also asks what their views on sustainability suggest about the challenges they will face by promoting the industry as sustainable or to succeed, given that the concept of sustainability is so stressed these days. Interviews of six business actors, done in March and April 2022, have been used to compare their understanding with definitions of sustainability in research literature and of international and national frameworks within which the aquaculture sector must work.
The study shows that business actors mainly think of environmental considerations when they say that something is sustainable. This is in line with the view of sustainability presented in the national framework for the aquaculture industry but compared with the multidimensional understanding of sustainability, that dominates the international framework for the aquaculture sector and the research literature, this is a narrow understanding of the concept.
The findings do not indicate that they will face major challenges in promoting the industry as sustainable, as the actors take into account the most common environmental complaints associated with the salmon industry and thus also the kelp industry. There is relatively little opposition to the kelp industry today, which indicates a high degree of social acceptance, and which suggests that the industry's biggest barrier, access to land, will not prevent the actors and the industry from succeeding.