Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorEide, Ann Elida
dc.contributor.authorHeggdal, Anne Hagerup
dc.contributor.authorHernæs, Marthe Pernille Voltersvik
dc.date.accessioned2022-07-16T17:19:09Z
dc.date.available2022-07-16T17:19:09Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:103236377:103236619
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3006113
dc.descriptionFull text not available
dc.description.abstractUtvikling og adopsjon av teknologi gjør at forbruker kjøper og konsumerer mat på nye måter. Stadig flere får enten matkasser, frokostpakker eller dagligvarer levert hjem på døren fra nye aktører heller enn å gå i fysisk butikk. Denne endringen i markedet utfordrer etablerte suksessrike selskaper som NorgesGruppen som har lang historie med å optimalisere verdikjeden og handleopplevelsen i fysisk butikk. Forskere hevder at etablerte virksomheter som NorgesGruppen vil ha utfordringer både med å forstå endringer i markedet i tide, men også å håndtere den to-hendigheten som det krever å utnytte eksisterende virksomhet samtidig som man utforsker nye muligheter. Jo mer suksess en virksomhet har hatt, jo vanskeligere er det å endre kurs, og effekten forsterkes av en homogen og erfaren toppledelse. Gjennom intervjuer har vi fått bekreftet at dette er tilfellet i NorgesGruppen, som har en sterk driftskultur og er gode på inkrementell innovasjon i kjernen, med effektivisering og kontinuerlig forbedring som mantra, men har mindre bevissthet og fokus på innovasjon og utforskning som følge av at ny teknologi blir tilgjengelig. NorgesGruppen har et godt utgangspunkt for å lykkes med innovasjon. Vi viser også at NorgesGruppen er godt egnet for ambidextrous organisering. Konsernet allerede har selvstendige enheter, desentral beslutningsstruktur og profilhus som konkurrerer i markedet, noe som er et premiss for å drive eksisterende og ny virksomhet samtidig. Det vi ikke finner i NorgesGruppen er en felles definisjon og mål for ulike typer innovasjon, et tydelig ønske fra toppledelsen om å øke innovasjonstakten og en del av virksomheten som har kultur, struktur og ressurser til å drive utforskning. Det manglende fokuset på innovasjon kan forklares med hvordan toppledelsen oppfatter dagens marked, og hvorvidt de opplever at digital handel vil ta over det norske matmarkedet. Norge er et land med spredt bosetting, få innbyggere, høy butikktetthet og hvor import av mat er regulert. Vi savner mer forskning på norske forhold før vi kan konkludere med at selskaper som NorgesGruppen, og salg i fysisk butikk vil bli utkonkurrerte av digital handel. Vi finner allikevel nok forskning til å hevde at etablerte suksessrike virksomheter som NorgesGruppen bør øke innovasjonskapasiteten for å lykkes med sine strategiske mål om fortsatt vekst, og det å være forbrukerens førstevalg av forbruksvarer og tjenester. 
dc.description.abstractThe development, and adoption of technology create new ways for consumers to buy and consume food. More and more people either get lunch boxes, breakfast packages, or groceries delivered at home from new players rather than going to a physical store. This change in the market challenges the incumbents, such as NorgesGruppen, which has a long history of optimizing the value chain and the shopping experience in physical stores. Researchers claim that established companies such as NorgesGruppen will have challenges both in understanding changes in the market, but also in dealing with the ambiguity that it requires to utilize existing businesses while exploring new opportunities. The more success a company has had, the more difficult it is to change course, and a homogeneous and experienced top management enhances this effect. Through interviews, we have confirmed that this is the case in NorgesGruppen. They have a robust operating culture and are good at incremental innovation at the core, with efficiency and continuous improvement as a mantra. However, with less awareness and focus on innovation and exploration as new technologies become available. NorgesGruppen has a good starting point to succeed with innovation. We also show that NorgesGruppen is well suited for the ambidextrous organization. The group already has independent units, a decentralized decision-making structure and separate business units that compete in the market. This is a premise for running existing and new businesses simultaneously. What we do not find in NorgesGruppen is a standard definition and goal for different types of innovation, a clear desire from top management to increase the pace of innovation and a part of the business that has the culture, structure, and resources to conduct exploration. Top managements perceptions of the current market may explain the lack of focus on innovation. Do they believe that e-commerce will take over the Norwegian food market? Norway is a country with dispersed settlements, few inhabitants, high store density and high regulations on food import. Current research on Norwegian conditions is lacking before we can conclude that companies, such as NorgesGruppen, and sales in physical stores will be outperformed by e-commerce. We find enough research to claim that incumbent firms, such as NorgesGruppen, should increase innovation capacity to succeed. Success here means reaching its strategic goals of continued growth and being the consumer's first choice of consumer goods and services. 
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleHvordan møte teknologidreven innovasjon som utfordrer eksisterende forretningsmodell - en innovasjonstilnærming til hvordan NorgesGruppen kan organisere seg for fortsatt suksess
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

FilerStørrelseFormatVis

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel