Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorSen, Abhijit
dc.contributor.advisorAune, Dagfinn
dc.contributor.authorJalalian Javadpour, Hamid
dc.date.accessioned2022-06-30T17:20:41Z
dc.date.available2022-06-30T17:20:41Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:105702841:33638318
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/3001897
dc.description.abstractBakgrunn: Ginseng har tradisjonelt blitt brukt for å få mer energi, redusere blodsukkeret og styrke helsen generelt. Noen studier har vist at ginseng kan redusere risikoen for å utvikle enkelte kreftformer, men de tilgjengelige funnene er ikke helt konsistente. Målet med dette prosjektet var derfor å gjennomføre en systematisk litteraturgjennomgang og meta-analyse av observasjonsstudier (kasus-kontroll-og kohort studier) og eksperimentelle studier (randomiserte kontrollerte studier) for å undersøke effekten av ginseng på kreftrisiko. Metode: PubMed og Embase databaser ble søkt for relevante artikler frem til 30 mars, 2022. Samlede relativ risiko (RR) estimater og 95% konfidensintervall (KI) ble estimert for å studere sammenhengen mellom bruk av ginseng kreftinsidens ved å bruke en «random-effects model». Resultat: Åtte publikasjoner (7 studier) med 4954 krefttilfeller og 235264 deltakere ble inkludert i analysene. Samlet RR var 0.49 (95% KI: 0.43-0.55, I2=0 %, n=3) for total kreft, 0.54 (95% KI: 0.27, 1.06, I2=85.3%, n=4) for magesekkreft, 0.63 (95% KI: 0.35, 1.14, I2=49.9%, n=3) for kolorektal kreft, 0.63 (95% KI: 0.38, 1.05, I2=33.9%, n=3) for leverkreft, 0.56 (95% KI: 0.33, 0.96, I2=73.1 %, n=4) for lungekreft og 0.69 (95% KI: 0.55, 0.87, I2=0.0 %, n=2) for brystkreft. Samlet RR per 12 ganger i året var 0.47 (95% KI: 0.42-0.54, I2=0 %, n=2) for dose-responsanalysen av frekvensen av ginsengbruk og total kreftrisiko. Det var en viss indikasjon for en ikke-lineær sammenheng mellom frekvens av ginseng bruk og total kreftrisiko, selv om testen for ikke-linearitet var marginalt signifikant (p=0.07), og det var en 62% reduksjon i risiko med en frekvens på 12 ganger i året sammenlignet med intet inntak, men ingen ytterligere reduksjon i risiko ved inntak opptil 15 ganger i året. Konklusjon: Disse resultatene tyder på at bruk av ginseng er assosiert med en statistisk signifikant 51% reduksjon i risiko for total kreft, en 44% reduksjon i risiko for lungekreft og 31% reduksjon i brystkreft risiko og ikke-signifikant 37-46% reduksjoner i risiko for magesekkreft, kolorektal kreft og leverkreft. Imidlertid, trengs det flere kohort-studier og randomiserte kontrollerte studier før klare konkusjoner kan trekkes.
dc.description.abstractBackground: Ginseng has traditionally been used as a strengthening tonic to increase energy, lower blood sugar and improve overall health. Some studies, have suggested that ginseng may reduce the risk of developing certain cancers, however, the available evidence is not entirely consistent. The aim of this project was to conduct a systematic review and meta-analysis of observational studies (case-control, cohort) and experimental studies (randomized controlled trials) to address the impact of ginseng on cancer risk. Methods: PubMed and Embase databases were searched for relevant articles up to March 30th, 2022. Summary relative risks (RRs) and 95% confidence intervals (CIs) were estimated to assess the association between ginseng use and cancer incidence using random effects models. Results: Eight publications (7 studies) with 4954 cancer cases and 235264 participants were included in the analyses. The summary of RR was 0.49 (95% CI: 0.43-0.55, I2=0%, n=3) for total cancer, 0.54 (95% CI: 0.27, 1.06, I2=85.3%, n=4) for stomach cancer, 0.63 (95% CI: 0.35, 1.14, I2=49.9%, n=3) for colorectal cancer, 0.63 (95% CI: 0.38, 1.05, I2=33.9%, n=3) for liver cancer, 0.56 (95% CI: 0.33, 0.96, I2=73.1%, n=4) for lung cancer and 0.69 (95% CI: 0.55, 0.87, I2=0.0%, n=2) for breast cancer. The summary RR per 12 times/year was 0.47 (95% CI: 0.42-0.54, I2=0%, n=2) for the dose-response analysis of frequency of ginseng use and total cancer risk. There was some indication of a nonlinear association between frequency of ginseng use and total cancer risk, although the test for nonlinearity was only borderline significant (p=0.07), and there was a 62% reduction in risk at a frequency of 12 times/year compared to no intake, but no further reduction in risk at intakes up to 15 times/year. Conclusion: These results suggest that use of ginseng is associated with a statistically significant 51% reduction in risk of total cancer, a 44% reduction in risk of lung cancer, and 31% reduction in breast cancer risk and non-significant 37-46% reductions in risk of stomach, colorectal, and liver cancer. However, further cohort studies and randomized trials are needed before firm conclusions can be made.  
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleThe Role of Ginseng in Cancer Prevention: A systematic review and meta-analysis of observational studies and randomized controlled trials.
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel