Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMikkelsen, Øyvind
dc.contributor.authorAursand, Celina
dc.date.accessioned2022-06-14T17:19:33Z
dc.date.available2022-06-14T17:19:33Z
dc.date.issued2022
dc.identifierno.ntnu:inspera:106166281:47508697
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2998743
dc.description.abstractKvikksølv er et tungmetall som oppholder seg lenge i atmosfæren, og har gjennom tidene vært en urovekkende global forurensning. Grunnet den lange oppholdstiden i atmosfæren har den en evne til å transporteres langt vekk fra utslippspunktet. Menneskelig aktivitet har bidratt til at flere tusen tonn kvikksølv slippes ut hvert år, og mye av dette ender opp i akvatiske systemer. Organisk kvikksølv akkumuleres i fisk, og følger videre inn i mennesker som spiser fisken. Dette kan være et problem i land som Norge, hvor fisk er en stor del av dietten. Det er funnet at kvikksølv har farlige helsepåvirkninger på mennesker, blant annet på nervesystemet. Derfor er det viktig å fiske på områder hvor kvikksølvkonsentrasjonen er på sitt laveste, og å redusere de menneskeskapte utslippene så langt det lar seg gjøre. På denne måten kan mennesker fortsette å spise fisk uten faren for alvorlige helseskader som følge av kvikksølvforgiftning. Det er funnet flere metoder for å redusere de menneskeskapte utslippene, men en utfordring er kostnadene og effektiviteten av de nye teknologiene.
dc.description.abstractMercury is a heavy metal that stays in the atmosphere for a long time, and has throughout the years been a disturbing global pollutant. Due to the long residence time in the atmosphere, it has the ability to be transported far away from the area it was emitted. Human activity has contributed to the release of thousands of tonnes of mercury each year, much of which ends up in aquatic systems. Organic mercury accumulates in fish, and also in the humans that eat the fish. This can be a problem in countries like Norway, where fish is a significant part of the diet. It has been found that mercury has dangerous health effects on humans, including the nervous system. Therfore, it is important to fish in areas where the mercury concentration is lowest, and to reduce man-made emissions as far as possible. By doing this, people can continue to eat fish without the risk of serius health damage as a result of mercury poisoning. Several methods have been found to reduce man-made emissions, but a challenge is the cost and efficiency of the new technologies.
dc.languagenob
dc.publisherNTNU
dc.titleKvikksølv i fisk fra norske innsjøer og antropogene kvikksølvforurensninger
dc.typeBachelor thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel