Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorMonsen, Per Kristian
dc.contributor.advisorAalto, Pasi
dc.contributor.authorLindner, Lukas Oscar
dc.date.accessioned2021-12-02T18:20:06Z
dc.date.available2021-12-02T18:20:06Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:85025858:46778164
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2832647
dc.description.abstractOmfanget av denne masteroppgaven er å utvikle et konsept i byskala som sikrer bærekraft, både i miljømessige og sosiale aspekter, og som hjelper til med å oppfylle FNs mål for bærekraftig utvikling. Inspirasjon er hentet fra historiske eksempler som hagebyer, oversetter ideene til dagens språk, og tilpasser dem til dagens behov. Videre undersøkes muligheter for å håndtere bygningsmasse på stedet. Fokus for bydesign er å skape et miljø som fremmer bærekraftig utvikling blant innbyggerne og samfunnet, mens planen for bygningsmassen har som mål å gi en alternativ løsning, istedenfor å rive alt ned. Planområdet ligger i Norge, omtrent 60 km nord for Oslo, og pleide å være et gammelt sagbrukområde. Ulike typologier er valgt for ulike deler av området, i henhold til lokale forutsetninger. Som et generelt begrep introduseres ideen om selvforsyning i matproduksjonen, og dette gjenspeiles i utvikling av typologiene. Omtrent 2/3 selvforsyning i frukt- og grønnsaksproduksjon kan oppnås med dette forslaget, noe som dekker grunnlinjen i kostholdet vårt. Det må bemerkes at full selvforsyning ikke er et realistisk mål i Norge på grunn av de begrensede artene som kan dyrkes effektivt i Norge. Korte avstander er en nøkkelfaktor i konseptet, og det skal være mulig å få tilgang til funksjoner som butikker, restauranter, kafeer og arbeidsområder innen kort gangavstand. I tillegg skal varene i butikkene, restaurantene og kafeene heller ikke ha reist langt. For de eksisterende bygningene foreslås en transformasjon til et drivhus for blandet bruk, som kombinerer matproduksjon med offentlige og boligfunksjoner. Drivhuset er gunstig på grunn av dets egenskaper når det gjelder inneklima, mens det kan brukes og utformes som et uterom. Tiden der utendørsaktiviteter som for eksempel å sitte på en kafé eller restaurant, gå på lekeplassen med barna og skate i en skatepark, kan gjøres i drivhuset er mye lengre sammenlignet med utendørs. Listen over muligheter er lang og kan alltid tilpasses behovene. Videre har det en positiv effekt på energi- og / eller isolasjonsbehovet til bygningene inne.
dc.description.abstractThe scope of this master thesis is developing a concept on an urban scale that ensures sustainability, both in environmental and social aspects and helps fulfilling the Sustainable Development Goals formulated by the UN. Inspiration is taken from historical examples such as the garden cities, translating the ideas into today’s language, adjusting them to today’s needs. Furthermore, possibilities for dealing with building stock on site are investigated. The focus of the urban design is creating an environment, that promotes sustainable development amongst the residents and the community, while the proposal for the buildings stock aims to provide an alternative solution instead of tearing everything down. The site is located in Norway, about 60km North of Oslo and used to be an old sawmill area. Different typologies are chosen in different parts of the plot, according to local prerequisites. As a general concept the idea of self-sufficiency in food production is introduced, and mirrored in the form and development of the typologies. About 2/3 self-sufficiency in fruit and vegetable production can be achieved with this proposal, which covers the baseline in our diet. It has to be noted that full self-sufficiency is not a realistic goal in Norway, due to the limited species that can be grown effectively in Norway. Short distances are a key factor in the concept, therefore not only should it be possible to access functions like stores, restaurants, cafés and working areas within a short walk, also the goods in the stores, restaurants and cafés should not travel to far. For the existing buildings, a transformation into a mixed-use greenhouse is proposed, combining food production with public and residential functions. The greenhouse is beneficial due to its characteristics in terms of indoor climate, while it can be used and designed as an outdoor space. The time where outdoor activities, such as for example sitting in a café or restaurant, going to the playground with the kids, and skating in a skate park, can be done in the greenhouse is much longer compared to outdoors. The list of possibilities is long and can always be adapted to the needs. Furthermore, it has a positive effect on the energy and/or insulation demand of the buildings inside.
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleThe green thread - From sawmill to sustainable neigborhood
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel