• norsk
    • English
  • English 
    • norsk
    • English
  • Login
View Item 
  •   Home
  • Fakultet for arkitektur og design (AD)
  • Institutt for design
  • View Item
  •   Home
  • Fakultet for arkitektur og design (AD)
  • Institutt for design
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Inkluderende design i matemballasje

Telle, Trude Bakken
Master thesis
Thumbnail
View/Open
no.ntnu:inspera:73563866:34527180.pdf (58.37Mb)
URI
https://hdl.handle.net/11250/2829427
Date
2021
Metadata
Show full item record
Collections
  • Institutt for design [831]
Abstract
Et ønske om å forbedre hverdagen til mennesker ved å gjøre en del av den daglige rutinen litt lettere var utgangspunktet for denne masteroppgaven. Å spise er noe alle mennesker gjør flere ganger om dagen og å åpne emballasjen til maten er en naturlig del av det.

Målet med denne oppgaven var å designe matemballasje som er lettere å åpne og lukke, og som er bedre tilpasset mennesker med ulike funksjonsnedsettelser. Spesifikt var det en gjenlukkbar zip-pose som ble redesignet.

Dette ble gjort gjennom å først innhente informasjon om emballasjebransjen og om hvordan prioriteringer og avgjørelser blir gjort i dag. Så ble det utført brukertester med eksisterende emballasje for å kartlegge styrker og svakheter ved disse, før ulike designforslag ble utviklet og testet. Lukkemekanismer og teksturer ble utforsket ekstra nøye og det ble lagt særlig vekt på brukeropplevelser siden det overordnede målet med å redesigne posen er å forbedre opplevelsen ved åpning og lukking av emballasje.

Innhentet informasjonen og kunnskapen og erfaringen fra utviklingen av zip-posen ble videre brukt til å lage en generell designguide for hvordan man kan designe mer inkluderende matemballasje ved å legge bedre til rette for brukere med funksjonsnedsettelser.
 
A wish to better people’s everyday lives by making a part of the daily routine a little bit easier was the basis for this master’s thesis. Eating is something all people do several times a day and opening the food packaging is a natural part of this process.

This project’s goal was designing food packaging that is easier to open and close, and that better accommodate people with different disabilities. Specifically, the re-closeable zip-bag was redesigned.

This was done through a process of gathering information about the packaging industry and how decisions and priorities are made today. Then, user tests with existing packaging was executed to chart current strengths and weaknesses. This knowledge was then used to develop different design proposals that were subsequently tested. Different textures and locking mechanisms were especially paid attention to, and user experiences were emphasised, since the overall goal with the redesign was to improve the experience when opening and closing packaging.

The collected information and knowledge, and the information gathered through developing a new zip-bag, was used to develop a general design guide for how to design more inclusive food packaging by accommodating people with different disabilities.
 
Publisher
NTNU

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit
 

 

Browse

ArchiveCommunities & CollectionsBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournalsThis CollectionBy Issue DateAuthorsTitlesSubjectsDocument TypesJournals

My Account

Login

Statistics

View Usage Statistics

Contact Us | Send Feedback

Privacy policy
DSpace software copyright © 2002-2019  DuraSpace

Service from  Unit