Fra tanke til handling - En kasusstudie av lederutvikling på Krigsskolen
Abstract
Denne studiens overordnede tema er lederutvikling på Krigsskolen. Gjennom studien har jeg søkt å finne svar på følgende problemstilling: «På hvilken måte legger Krigsskolen til rette for læringsaktiviteter som skal gi grunnlag for å mestre det uventede som militær leder?»
Ønsket har vært å se både på hvordan Krigsskolen ønsker å utdanne kadetter, og om hvilken pedagogikk Krigsskolen benytter i sitt arbeid med å utdanne fremtidens offiserer. Samtidig blir kadettenes perspektiv også trukket frem gjennom deres fortellinger om opplevelse av egen utdanning og lederutvikling. Mestring blir fokusert på som en nødvendig egenskap ved militær ledelse. Studiens teoretiske grunnlag baserer seg på generelle og militære teorier omkring ledelse, psykologiske perspektiv på stress og mestring, samt Deweys erfaringsbaserte læringsteori. Studiens metodiske tilnærming er kasusstudie, og data har blitt samlet inn gjennom intervju, observasjon og dokumentanalyse. Gjennom analyse av data ble det utviklet tre hovedkategorier; Å utvikle kadetter til militære ledere, Mestring i møte med det uventede og Erfaring og refleksjon utviklet.
Resultatet av analysen av de data som har blitt samlet inn er at kadettene har et aktivt og bevisst forhold til egen lederutvikling, og utviser dyp selvinnsikt i hvordan de kan bli gode militære ledere. De trekker frem at en av de største hovedutfordringene ved utdanningen er at de aldri får trent helt realistisk. Når de skal øve på praktiske utfordringer ved profesjonen vil det aldri være en reell risiko eller fare for liv. På tross av dette ser det ut til at kadettene evner å leve seg inn i praktiske oppdrag når de er ute på øvelse. Det kommer også fram at Krigsskolen gjennom innføring av en ny studiemodell har lyktes i å skape en bedre helhetsforståelse av det faglige gjennom flere læringsaktiviteter.