Hvordan forebygge depresjon hos personer med afasi ved bruk av tilpasset kommunikasjon.
Description
Full text not available
Abstract
BakgrunnAfasi er en svikt i språkfunksjonen, og rammer en tredjedel av personer som blir innlagt med hjerneslag i akuttfasen. Personer som utvikler depresjon etter hjerneslag, kan få dårligere rehabiliteringspotensiale og lavere selvtillit. Prosentandelen av personer med afasi som utvikler depresjon er mellom 62-70%. Emosjonelle problemer hos pasienter med hjerneslag blir ofte oversett, og helsepersonell opplever det også som vanskelig å håndtere depresjoner hos pasienter med afasi. Pasienter med afasi har behov for kontinuerlig språklig stimulering, og det er viktig at sykepleiere kommuniserer med pasientene selv om de har kommunikasjonsvansker. Dette forutsetter at sykepleiere tilpasser kommunikasjonen og samtidig tar initiativ til å starte samtaler.
Hensikten med oppgaven er å undersøke om tilpasset kommunikasjon mellom sykepleiere og pasienter med afasi kan forebygge depresjon, og hvordan det kan utføres.
MetodeLitteraturstudie med systematiske søk. Databaser brukt i søkene er CINAHL, PubMed, PsycInfo og Oria.
ResultatResultatene er inndelt i tre temaer: individuell støtte, kommunikasjon og depresjon (1), atferdsterapi (2) og språkterapi (3). Temaene er basert på metoder for hvordan sykepleiere kan bruke tilpasset kommunikasjon for å forebygge depresjon.
KonklusjonTilnærminger med tilpasset kommunikasjon kan brukes for å forebygge depresjon hos pasienter med afasi. Motivasjonsintervjuer forbedrer pasienters emosjonelle utfall, og livsevalueringsterapi kan brukes for å minske graden av depresjon. En biografisk-narrativ tilnærming eller søkende tilnærming kan gi økt livskvalitet og humør. Språk- og atferdsterapi kan forebygge depresjon hos pasienter med afasi. Sykepleiere kan også fremme livskvalitet ved å tilrettelegge for selvbestemmelse gjennom tilpassede samtaler.
Nøkkelord: Afasi, depresjon, tilpasset kommunikasjon, forebygging