Show simple item record

dc.contributor.advisorPettersen Nilstad, Ida.
dc.contributor.advisorEdwards, Ferne.
dc.contributor.authorBakke, Nora Karita.
dc.date.accessioned2021-09-14T17:00:40Z
dc.date.available2021-09-14T17:00:40Z
dc.date.issued2021
dc.identifierno.ntnu:inspera:73563866:25441379
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2776852
dc.description.abstractBakgrunn Byer blir stadig tettere befolket på grunn av urbanisering, og dermed øker viktigheten av å rekonseptualisere og bruke de urbane områdene på innovative måter som gagner miljøet og samfunnet. Lite brukte byrom kan defineres som byrom som ikke har noen tilskrevet funksjon og mening (Doron, 2000). Å fremheve og identifisere potensialet til byrom som er ubrukt og glemt bort kan åpne for muligheten for bærekraftige aktiviteter i urbane områder. Etablering av bærekraftige aktiviteter kan øke levestandaren til innbyggerne, fremme en bedre økonomi og bevare miljøet for fremtidige generasjoner. Mål Målet med masteroppgaven er å identifisere et lite brukt byrom i Trondheim. Videre å utforske hvordan det gjennom etablering av bærekraftige mataktiviteter kan gi større verdi for byen og befolkningen, og bidra til et mer bærekraftig Trondheim. Metoder og prosess Masteroppgaven følger en menneskesentrert prosess og baserer seg på designmodellen, "Double Diamond," samt prinsippene fra "Service Design Thinking" og "The Place diagram." I innsiktsfasen ble menneskesentrerte designmetoder og research brukt for å utforske lite brukte byrom og bærekraftige mataktiviteter i Trondheim. For å strukturere informasjonen, kartla jeg sentrale aspekter og utviklet modeller i en analyse. Analysen resulterte i å definere byrommet denne masteroppgaven fokuserer på. Jeg gjennomførte metoder som litteratursøk, observasjoner, workshops, en spørreundersøkelse og intervjuer for å danne en grundig forståelse og analyse av det valgte rommet og brukerne. Funnene la grunnlaget for utvikling av en visjon, begrensninger for oppgaven og idémyldringen. Brukernes innspill, synspunkter, perspektiver, samt begrensingene satt av det fysiske miljøet, resulterte i et endelig konsept til det valgte byrommet. Resultat Det endelige resultatet er et bærekraftig konsept for området under Elgeseter bru i Trondheim. Målet med konseptet er å påvirke eller endre folks negative assosiasjoner til områder under broer, øke livskvaliteten til Trondheims innbyggere og å bringe folket sammen og nærmere Nidelva når det er mørkt og i dårlig vær. Konseptet er et forslag til Trondheim kommune for hvordan redesigne et offentlig urbant rom til bærekraftige aktiviteter. Funnene, prosessen og forslagene som presenteres kan også brukes til andre lite brukte byrom i Trondheim og andre byer. I tillegg som inspirasjon for byplanleggere og andre som finner temaet interessant. Ettersom urbanisering har gjort byer tettere og skapt mangel på offentlige byrom, er det viktig å identifisere potensialet og mulighetene for å utvikle byrom slik at de gir større verdi til byen og befolkningen (Vandecasteele et.al., 2019).
dc.description.abstractBackground Cities are becoming more urbanized, crowded, and overpopulated, increasing the importance of reconceptualizing and making use of the limited space in innovative ways that can benefit the environment and society. Wasted spaces can be defined as a space in a city that appears meaningless as it has no attributed function (Doron, 2000). Highlighting and identifying the potential and opportunities of wasted spaces in cities can open up the range of possible sustainable activities in underused city spaces. Establishing sustainable activities can add value to the city and citizens, promote a better economy, and preserve the environment for future generations. Aim The master thesis aims to identify a wasted urban space in Trondheim and explore how to transform it into a space for valuable, sustainable food activities that can help support a more sustainable city. Methods and process The master thesis follows a human-centered process following the Double Diamond design model and principles from Service Design Thinking and the Place diagram. In the initial part of the thesis, human-centered design methods combined with literature and desk research contributed to obtain insight and examine wasted spaces and sustainable food activities in Trondheim. To structure the information gained in the Discover phase, I identified key aspects and developed models in an analysis. The analysis resulted in defining and deciding the wasted space. I conducted methods, such as desk research, observations, workshops, a survey, and interviews, to form a thorough understanding and analysis of the selected space and the users. The findings lay the basis for the defined vision, constraints, and the generated ideas. The users' input, views, and perspectives and the physical environment and qualities of the urban wasted space resulted in a final concept. Result The final result is a sustainable concept for the wasted space underneath the Elgeseter bridge in Trondheim. The concept aims to influence or change people's negative associations to the space, add value for the city and citizens and bring people together and closer to Nidelva after nightfall and in bad weather. The concept is developed as a suggestion for Trondheim municipality to redesign and transform a public urban wasted space for sustainable activities. The findings, approach, and suggestions presented can also be used for other wasted spaces in Trondheim and other cities. In addition, as an inspiration for city planners and other people finding the topic interesting. As urbanization has made cities denser and created a lack of public spaces, it is essential to highlight the potential and opportunities of wasted spaces (Vandecasteele et.al., 2019).
dc.languageeng
dc.publisherNTNU
dc.titleRedesigning urban wasted spaces for sustainable food activities in Trondheim
dc.typeMaster thesis


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record