Vis enkel innførsel

dc.contributor.advisorStorli, Espen
dc.contributor.authorOdden, Kjetil
dc.date.accessioned2021-09-13T16:03:27Z
dc.date.available2021-09-13T16:03:27Z
dc.date.issued2020
dc.identifierno.ntnu:inspera:59158742:23080246
dc.identifier.urihttps://hdl.handle.net/11250/2775537
dc.description.abstractLaks som sushi og sashimi er nå vanlig kost i Norge og resten av verden. Denne oppgaven vil argumentere for at dette startet med en statlig støtteordning for å øke eksport til Japan på 1980-tallet. Grunnen til at man startet støtteordningen på det japanske markedet, var at man på 1980-tallet så mulighetene til å øke eksporten til det japanske markedet. Japanerne hadde blitt den største konsumenten av marine produkter i verden, og Norge så derfor potensiale til å øke norsk eksport av marine produkter til landet. Resultatet av viljen til å øke eksport til Japan ble “Prosjekt Japan”. Prosjektet ville forstå det japanske markedet ved hjelp av markedsforskning for å tilpasse seg det unike markedet. Resultatet av dette ble at prosjektet kommersialiserte laksesushi på det japanske markedet. Samtidig var det en stor økning av oppdrett av laks i Norge. Dette gjorde at laks ble et av hovedfokusene i Prosjekt Japan. Masteroppgaven handler om den norske kommersialiseringen av sushi og sashimi, samt hvordan dette skjedde ved hjelp av muntlige og skriftlige kilder. Oppgaven vil svare på spørsmålet om det virkelig var norsk eksport som førte til at man i dag spiser laks i rå form i Japan. For å forstå konsekvensene av arbeidet følger oppgaven Prosjekt Japan fra dens oppstart i 1985 til dets slutt i 1989. Det blir et fokus på tiden etter for å se hvordan den videre eksportutviklingen til landet var og om man kan si at det var Prosjekt Japan som hadde skyld i dette. Oppgaven vil forklare hvordan Prosjekt Japan forsøkte å øke eksport ikke bare av laks, men også andre marine produkter. Den vil også se på om man kan måle hvor viktig den norske sushien var for å øke eksporten av laks til Japan.
dc.description.abstractSalmon used in sushi and sashimi are now common foods in Norway and the rest of the world. This task will argue that this started with a state aid to increase marine exports to Japan in the 1980s. The reason for starting the aid support scheme in the japanese marked was that in the 1980s, the opportunities to increase exports to the japanese marked were seen. The japanese had become the largest consumer of marine products in the word, and therefore saw potential to increase Norwegian exports of marine products to the country. The result of the desire to increase exports to Japan was “Project Japan”. Norway would understand the japanese marked with the help of market research to adapt to the unique market. As a result, the project commercialized salmon sushi in the japanese market. At the same time, there was large increase of salmon farming in Norway. This made salmon one of the main focuses of Project Japan. This Master’s thesis is about the Norwegian commercialization of sushi and sashimi, will see how this was done by means of oral and written sources. The thesis will answer the question of whether it was really Norwegian export that led to eating raw salmon in Japan today. To understand the consequences of the work, the Project Japan follows from its planning in 1985, to its end in 1989 and the further ramifications. There will be a focus on the time after seeing how further export development to the country was, and whether you can say it was Project Japan was to blame for this. The thesis will explain how Project Japan tried to increase exports, not only of salmon but also other marine products. It will also look at whether one can measure how important the Norwegian sushi was to increase salmon exports to Japan.
dc.language
dc.publisherNTNU
dc.titleProsjekt Japan 1985-1990: Hvordan norsk laks ble solgt som sushi på det japanske markedet
dc.typeMaster thesis


Tilhørende fil(er)

Thumbnail

Denne innførselen finnes i følgende samling(er)

Vis enkel innførsel