Lønnet deltidsarbeid blant fulltidsstudenter: Akademisk, sosial og psykologisk betydning av å ha lønnet deltidsarbeid eller ikke gjennom semesteret, for et utvalg fulltidsstudenter ved NTNU
Abstract
Masterstudien undersøker betydningen av å ha lønnet deltidsarbeid eller ikke, blant et utvalg fulltidsstudenter ved NTNU. Det ble gjennomført en kvantitativ undersøkelse, hvor respondentene var studenter ved tre forskjellige fakulteter på NTNU.
Flertallet av studentene med jobb ser ut til å arbeide fordi det er økonomisk nødvendig. Ønsket om å bruke tid på studiene og å ha tid til sosiale aktiviteter er de mest fremtredende årsakene for hvorfor andre studenter velger å ikke arbeide i semesteret. Studenter som arbeider over 10 timer i uken opplever i størst grad at jobben har negative akademiske konsekvenser, selv om dette ikke gjenspeiles i karakterskåren deres. Samlet sett ser studentene ut til å erfare at å jobbe har flere positive følger enn negative, slik som forbedrede interpersonlige ferdigheter.
Studentene med deltidsjobb har signifikant høyere karakterer enn studentene uten jobb. Dette kan ha en sammenheng med at studentgruppen med jobb er eldre, og kanskje har bedre studievaner enn de som ikke har jobb. Det ser forøvrig ikke ut til at lønnet arbeid i semesteret har sammenheng med økt studie- eller livsstress for studentene. Imidlertid opplever studenter som har jobb mer økonomisk stress enn studentene uten jobb, og økonomisk stress ser noe overraskende ut til å øke med antallet timer studentene jobber. Ellers later det til at jobb i kombinasjon med krevende studier har en viss sammenheng med økt opplevelse av tidsstress. Dette gjelder særlig for studenter med jobb som studerer teknologi- og realfag, lokalisert på Gløshaugen. Videre bruker teknologi- og realfagstudentene flere timer på studier og færre timer på lønnet arbeid enn studentene som studerer samfunnsvitenskapelige fag. Dette må sees i tilknytning til forskjeller i studienes organisering.
Den faktoren som mest tydelig ser ut til å spille inn på studentenes opplevelser av stress og emosjonell utmattelse især knyttet til studier, er deres vurdering av global selvverd. Dette understreker at underliggende faktorer som psykisk helse må tas med i betraktningen når betydningen av å ha lønnet arbeid skal undersøkes. Ellers framgår det at jobben ikke oppleves som veldig psykologisk sentral for studentene. Likevel oppgir studentene at de i noen grad kunne tenke seg å fortsette i jobben selv om økonomien hadde vært bedre. Det kan derfor samlet sett virke som at arbeidet innebærer noe mer for studentene enn kun å tjene penger.
På bakgrunn av resultatene som er funnet i denne studien blir det klart at en eventuell betydning av å ha eller ikke ha lønnet deltidsarbeid, eksisterer i et komplekst samspill med flere personlige og kontekstuelle faktorer.