Den andre skoleporten: Om institusjonalisering av den pedagogiske handling, et møte med Jacques Derridas språkkritiske perspektiver
Abstract
Den grunnleggende problemstillingen i avhandlingen dreier rundt forståelser av språk og begreper der et institusjonaliseringsprinsipp blir forsøkt identifisert og problematisert ut fra Jacques Derridas språkkritiske perspektiver. Begreper som er spesielt behandlet og som er satt i forhold til institusjonaliseringsprinsippet er: sannhetsbegrepet, rettferdighet, demokrati, utvikling/transformasjon, territorium/sted/différance og opprinnelse/forutsetning.
I avhandlingen blir det konkludert med at en slik problematisering ikke leder fram til at institusjonaliseringsprinsippet blir presentert som et unngåelig prinsipp, som negativt eller mindre ønskelig. Det blir i stedet påpekt at kulturell virksomhet per definisjon vil måtte foregå som, og forholde seg til, dette prinsippet, men at det er et prinsipp som bør få ny oppmerksomhet i lys av en poststrukturalistisk språkkritikk. Rommet mellom strukturene, av Derrida gitt navnet différance ut fra prinsippet om det ureduserbart ulike, som “the threshold”, eller som en paradoksal Annen Port, både innenfor og mellom det institusjonaliserte, vil måtte få oppmerksomhet. Avhandlingen forsøker å vise at dette er spesielt relevante og aktuelle problemstillinger for pedagogikk som fagfelt, både som praksis og som akademisk disiplinfag.